Beyaz Buğday Ekmeği:
Kepeği tamamen ayrıştırılmış undan elde edilen beyaz ekmektir. Bazı bağırsak hastalıklarında ( kolit, ishal ) ve bazı mide rahatsızlıklarında ( ülser, gastrit ) tercih edilebilir.
Mısır Ekmeği:
Çölyak adı verilen gluten enerjisi hastalığında; buğday, arpa ve çavdar unlarından elde edilen hiçbir ürün tüketilmez. Bu hastalıkta mısır ekmeği veya glutensiz undan yapılan besinler tüketilir.
Çavdar Ekmeği:
Düşük tansiyonu olan veya kalsiyum takviyesi gereken kişilere önerilebilir. Şeker hastaları, hipertroidi hastaları ve sporcularda kullanımı tercih edilir.
Kepek Ekmeği:
Önemli bir B vitamini kaynağıdır. Şeker hastalığı, kabızlık yada spastik kolon hastalıklarında tercih edilir.
Tam Buğday Ekmeği:
İçeriğindeki E ve B Vitaminleri diğer ekmeklere göre daha zengindir. Kalsiyum, Demir ve Çinko içerir. Tokluk hissi verir. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalınbağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Antioksidan değeri yüksektir. Yaşlanmanın yavaşlamasına yardımcı olur.
Aklınızda bulunsun!
- Kızarmış ekmek daha az kalorili değildir. Tek farkı, normal ekmeğe göre içeriğindeki suyun azalmış olmasıdır.
- Öğle yemeğinde; etli, tavuklu yada peynirli bir salata ile ekmek yerseniz; öğleden sonra oluşabilecek kan şekeri düşmesini engellemiş olursunuz. Ekmek yemeden olmaz!
- Kepekli ekmek, beyaz ekmeğe göre çok düşük kalorili değildir. Besin öğeleri bakımından beyaz ekmeğe göre daha zengindir. Bu da sağlığı korumada önem taşır.
- Tam buğday ekmeğinin çiğneme süresi daha uzun olduğundan; doygunluk hissini daha çabuk sağlarsınız.
Central Hospital
Dyt. Selma Turan
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Dyt. Selma Turan
Beslenme ve Diyet Uzmanı
çok güzel bilgiler bunlar aklımızda bulunsun daaaaa, ekmek olsun be anacım yeter :)))
YanıtlaSil