Ekşi Maya Yapmak isterseniz
Mayamızı yaptık peki nasıl saklayabiliriz ?
Ben hemen hemen her gün ekmek yaptığım için yaptığım ekşi mayayı haftada bir kez besleyerek kullanıyorum.
1.YÖNTEM : Eğer belli aralıklarla ekmek yapıyorsanız. Her seferinde ekmeklik hamurun yoğrulmasından sonra hamurdan bir parça alıp kapalı un dolu bir kabın içine koyarak saklayın. Bu şekilde 1 aya kadar bozulmadan durdugu söylenir, ben hiç o kadar uzun süre beklemedim.Bu yöntem önceden köylerde kullanılırdı. Ekşi maya değilde eski hamur oluyor birazda :)
Bu şekilde mayanızı güvenle kullanabilirsiniz. Mayanızı kullanmadan önce ilik su ile cözün ve kabarmasını bekleyin. Eğer kabarma olmuyorsa ve maya 2 haftadan fazla kullanmadan beklediyse kullanmayın. Bu yöntem sadece belli aralıklarla ekmek yapanlar için uygun.
2. YÖNTEM : Mayanızı uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız, diger yöntemler sizin için daha uygun,
Bu yöntemi mayalanan hamurdan da yapabilirsiniz ama tuz mayalanmayı etkileyeceğinden en iyisi tuzunu ilave etmeden hamurdan bir parca ayirin.
( Ön mayadan yani)
Yaptığınız hamurun mayalanmasını bekledikten sonra fırınlar için kullanılan kağıdın üzerine spatula yardımıyla ince bir tabaka halinde yayın. Kurumasını bekleyin ,mutlaka çok iyi kuruması lazım aksi takdirde küflenme olur ve mayanız kullanılmaz. Kuruyan mayayı önceden kaynatılmış ve iyice kurulanmış cam kavanozda buzdolabında saklayabilirsiniz. Mayayı kullanacağınız zaman oda sıcaklığında su ile çözüp unla besleyin, beslenmeden sonra 8 saat beklemeniz gerekiyor, o yüzden mümkünse geceden hazırlayın. Ertesi gün mayanızda hava kabarcıkları varsa kullanabilirsiniz.Şimdiye kadar sorunsuz bu yöntemi kullandım.
Ana mayami besledikten sonra aktiflesince yine ayni sekilde kurutup sakliyorum hem mayamin ölmesini de önlemis oluyorum.
3. YÖNTEM :
Ana mayadan bir parca alip çavdar unu ile ovalayarak un haline getirip kuruttuktan sonra cam kavanozda saklayabilirsiniz.
denemeyi çok istediğim bir tarif, ama bir türlü fırsat olmadı ellerinize sağlık sevgiler
YanıtlaSilEllerinize sağlık :) Çok açıklayıcı anlatmışsınız :)
YanıtlaSilEllerine sahlik siedam bizde tandir ekmegi cok yapilir yarim beze kadar alinirdi saklanip bir daha ki ekmek yapimina kadar saklanirdi ne lezzetliydi o ekmekler cok tesekürler bu güzel tarifvicin mutlaka denemek istiyorum bir firsat bulsam
YanıtlaSilMerhaba.Bu güzel ve açıklayıcı bilgilendirme için çok teşeşekkürler.yağlı kağıtta kurutma yöntemini ve çavdar unu yöntemini denedim.Maya tekrar aktifleşti.Kurutulmuş mayalar ne kadar süre kavanozda saklanıyor.Bilginiz var mı?Teşekkürler.
YanıtlaSilBende izinden geldikten sonra kuruttugum mayayi besledim ama aktiflesmiyor iki gunden beri surekli yarisini atip besliyorum ama olmuyor ne yapmam lazim
YanıtlaSilselamlar, tam aktifken kuruttuysaniz 3. günde aktiflesir normalde, bende hic sorun olmadi .Belki de bulundugu ortamin sicakligi yeterli olmayabilir
SilSelamlar bende tatilde evde olamadığım için mayamı buzluğa koymuştum bir haftadır besliyorum canlı görünüyor içinde gözenekleri var ama kabarmıyor ne yapabilirim ümidi keseyim mi? Teşekkür ederim
YanıtlaSilTam aradığım bilgiler çok teşekkürler
YanıtlaSilEkşi maya ile nohut mayasının karıştırıp ekmek yapılır mı
YanıtlaSil