Mutfaklarımıza yeni giren tuz ot asırlardır çerkes mutfağında zaten vardı. Ben biraz daha değişik baharatları ve otları ekleyerek daha değişik bir tarif elde ettim.
Orijinal tarifi aşağıda
Son zamanlarda hayatımıza o kadar çok yeni şey girdi ki çoğunun içeriğini bilmiyoruz, Tuz ot ta bunlardan biri, içinde monosodyum glumat ( MSG) var. Bu madde hemen hemen hazır çorbaların hepsinde de bulunuyor.
MSG, merkezî sinir sistemi tahribatı yapıyor ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson hastalıkları, sara (epilepsi) görülebiliyor. Doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, büyüme hormonu baskılanması, pankreas tahribatı da cabası. Üstelik bu madde plasenta bariyerini de geçmeyi başarıyor ve anne karnındaki bebeğe de zarar veriyor.
Eğer tuz otu sürekli kullanıyorsanız, evde yapacağınız ‘doğal tuzot' tarifi denemeye değer…
1 Kilo kaya tuzu
1 bag Maydanoz
7-8 dal Taze nane
1 bag Dereotu
6 Dis sarımsak
2 çorba kaşığı tane kişniş
1 adet büyük ve olgun domates
5 Tane küçük acı kırmızı biber ( kurutulmuşta kullanabilirsiniz )
1 kilo normal acisi az olan yesil biber yoksa kurutulmuş biber
1 Bag yesil sogan
1 Kuru sogan
2-3 Dal limon melisa
2 Dal taze biberiye
Bahçemdeki peygamber çiçeklerinden bir tutam
Yeşillikleri arzunuza göre çeşitlendirebilirsiniz veya sevmediklerinizi ilave etmeyin.
Kabak, havuç,taze fasulye ve brokoli ekleyince lezzeti daha güzel oluyor.
Bütün malzemeleri doğrayın ve kaya tuzu ile karıştırıp kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Fırını ilk 10 dakika 100 derecede çalıştırın.Sonra 75 derecede içindeki yeşillikler kuruyana kadar fırınlayın. Arada alt üst yapın. Fırın kapağının arasına tahta bir kaşık koyarsanız kolay kuruyor ,yoksa nemlenme olduğu için kuruması uzun sürüyor. Sabırla beklemeniz gerekiyor baya uzun sürüyor :) Yaklaşık olarak 4-5 saat sürüyor iyice kuruması.Bu işlemden sonra soğuyunca Hepsini birlikte robottan geçirip inceltin ve arzu ettiğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Mümkün olduğu kadar fazla yapabilirsiniz. Nemli olmayan bir yerde 1 sene boyunca tazeliğini koruyor.
FIRINLANDIKTAN SONRA
Robottan geçirdim böyle güzel, kokusu yogun bir baharatlı tuz olacağını sanmıyordum, çok güzel kokuyor taze taze
Orijinal tarif
1-ÇERKES TUZU-Pırpılcıka
ŞIBJIY SUĞ / Biber Tuzu
İçindekiler
Sarımsak: 1 baş
Kişniş (konı): 2 Yemek Kaşığı
Kini (baharat çeşidi): 2 Cay Kaşığı
İri tuz: Yeteri kadar
Kurutulmuş acı biber: 1 Kg
Yapılışı
Kurutulmuş acı biber, ılık suyla ıslatılır.
Biber, sarımsak, kişniş, kini, iri tuzla havanda dövülür.
Kavanozlara konur. Kış boyu etli yemeklerde kullanılır.
2-ÇERKES TUZU-Pırpılcıka
BiBER TUZU
İçindekiler
Kuru dolmalık kırmızı biber: 5 Kg
Sıvı yağ: 1/3 SB
Tuz: Yeteri kadar 1-1,5 kilo kaya tuzu
Yapılışı
1- Biberler köy fırınında gevretilir. Bir gece bekletilir. Çekirdeklerinden ayrılır.
2- Daha sonra dibekte iyice dövülür. Sıvı yağ ve tuz ilave edilir.
3- İnce elekten geçirilir. Kavanozlara konur. Yemeklerde kullanılır.
böylesi faydalı bir post yorumsuz kalmış ellerine sağlık
YanıtlaSilCok tesekkürler ablacim,ben kullaniyorum cok güzel oluyor
SilBayıldım biraz benzerini yapmıştım sarımsak soğan koymamıştim..... böyle eminim daha güzel.... birdakine aynen deneyeceğim(selmanın organik tarifleri)
YanıtlaSil(selmanın organik mutfağı)diyecektim.... çok yeniyim.... heyecanıma verin😊
YanıtlaSilAçıbra otu nedir çerkezlerin kullandığı
YanıtlaSilAçıbra otu nedir resmi varsa atabilirmisiniz
YanıtlaSilBir tür kekik, genellikle kafkasyada doğal ortamlarda yetişir. Burdan fotoğraf paylaşamıyorum. Türkçesi nedir bilmiyorum. Ama almanca Bohnenkraut Google de bu isimle resimlerden görebilirsiniz. Sevgiler
SilBir tür kekik, genellikle kafkasyada doğal ortamlarda yetişir. Burdan fotoğraf paylaşamıyorum. Türkçesi nedir bilmiyorum. Ama almanca Bohnenkraut Google de bu isimle resimlerden görebilirsiniz. Sevgiler
Sil