Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

9 Şubat 2014 Pazar

Evde ekşi maya nasıl yapılır?





1.gün : 2 kasik organik tam buğday unu 1 cay bardağı su (oda sıcaklığında ) ilk gün sadece su ve unu karıştırıp üzerini temiz bir bezle örtüyoruz.

2.gün : mayada bir değişiklik olmuyor, üzerindeki sudan birazını alip, tekrar 1 kasik un ve 1 cay bardağı su ilave edip üzerini örtüyoruz.

3.gün : mayamızda kabarcıklar oluşmaya ve mayamız yaşamına başlamış

Evde ekşi maya nasıl yapılır? 


4.gün:

mayamızda baloncuklar daha da fazlalaşmış,tekrar 1 kasik un ve su ilave edip ,üzerini örtüyoruz.her gün bu islemi yapmamız gerekiyor ki mayamız oluşmaya başlasın,biraz eksi eksi kokmaya başladı artik...

5. gün:

Mayamızda kabarcıklar oldukça belirmeye başladı artik yavaş yavaş sona yaklaşmaya başladık.1 kasik un ve su ilave edip karıştırıyoruz,bezimizle tekrar örtüyoruz.

6.gün:


Sabir isi gercektende ama o kadar heyecanla izliyorum ki nasıl olacak merak ediyorum.Yine mayamızı besliyoruz.


7.gün :


Mayamızı günlük beslemeye devam ediyoruz.1 kasık un su ilave edip, üzerini örtüyoruz.

8. gün:

Artık mayamız olmuş kavanozumda baya kabarmış ve kokusu oldukça keskin bir koku....


Eğer mayayı hemen kullanmayacaksak, üzerine 1 kasik un ve 1 cay bardağı su ilave ediyoruz ama bu sefer karıştırmadan kavanozun kapağını güzelce kapatıp kullanacağımız güne kadar mayayı uyutuyoruz. Kullanacağımız zaman 2 saat önceden dolaptan çıkarıp mayayı karıştırıp uyandırıyoruz .( biraz komik ama maya için kullanılan kelime bu ) Bir blogta okumuştum mayaya isimde koyuluyormuş çünkü artik bizim evimizde yasayan bir mayamız var.Bende mayamın ismini KIYMET koydum.  Kıymetimiz ekmek yapımı için artik hazır...

Eğer, mayanızın üzeri pembe renk görünüyorsa mayanız ölmüş demektir, kullanmayınız.
Mayanızın üzeri gri renk görünüyorsa mayanız, canlı demektir. Yalnız, fazla ekşimiştir hamur yoğururken kullanmayınız.  Sonuçta, her hafta mayamızı beslememiz gerekiyor. 300 gr. mayanın 200 gr.’ını kullandığımız vakit geriye 100 gr. maya kalıyor.Besleme yapılmazsa maya çok eksi olur.

1 kg. ağırlığındaki hamurunuza 1 su bardağı ekşi maya katmanız daha uygun olur.
Ekmek Tarifi Burda

5 yorum:

  1. Peki bu maya dan ne kadar alıp kullancaz? Mesela 4 s.b. un ile yapılan ekmek için ne kadar kullanmalıyız? Bide hiç bişey yapmadan öylece buzdolabında dururmu? Kaç gün durur? Öldüğünü nasıl anlarız? Tam buğday un ile yapılan mayamızı.beyaz unda ekmek, poğaça yapmak için kullanabilirmiyiz? Ne kadar çok soru sordum dimi :)

    YanıtlaSil
  2. Selamlar canim, 4 su bardagi asagi yukari 1 kilo olur sanirim. 1 cay bardagi yeterli oluyor eger maya güzel eksimisse ama mayalanma süresi normal maya gibi hizli olmuyor bu mayada,beslemedigin zaman mayan ölür.Ben bir kere yaptigim mayayi 1 sene kadar yasatmayi basardim.Öldügü zaman mayada kabarciklar olmaz ve kararma olur.Pogaca icin tavsiye etmem ama eksi tattaki ekmekleri seviyorsan her türlü unda ekmek icin kullanabilirsin.Umarim yardimci olabilmisimdir. Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. her gün üzerine su çıkıyor her gün mü o suyu dökmem gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet , cikan suyu ve mayanin bir kismini döküp esit ölcülerde su ve un ile tekrar besliyorsun. Ben mayayi hic dökmüyorum sadece suyu döküp besliyorum. Maya cok fazla olmasi diye bir kisim maya dökülür

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.