Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

26 Eylül 2014 Cuma

ŞIPSI-PASTE







Orjinal olarak misir unu ile yapılır. 

Malzemeler;
1 bütün tavuk
1 Çay kaşığı Tuz
1 Büyük baş sarımsak

 1 cay kasigi tane kisnis
Sarımsağı dövmek için ayrıca 1 tatlı kaşığı tuz

Şıpsı için;
2 Adet orta boy kuru soğan
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Tatlı kaşığı pul biber
5 Yemek kaşığı un

1 su bardağı süt

Paste için;
2 Su bardağı pilavlık bulgur

Yapılışı;
Tavuk yıkanır, ayıklanır, ve parçalara ayrılır.
1,5 litre su ve 1 çay kaşığı tuz ilavesi ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Haşlanmış tavuk derince bir kaba alınır.
1 Tatlı kaşığı tuz ile birlikte dövülen kisnis ( kisnis tadini cok sevmedigim icin cok az ilave ediyorum,arzu eden miktari cogaltabilir.) ve bir baş sarımsak, suyu süzülmüş tavuk ile iyice karıştırılır.
Derin kabın kapağı kapatılır ve arada bir karıştırarak sarımsak ve kisnisin et tarafından iyice emilmesi sağlanır.
Bu işlemi şıpsı yapımına başlamadan yaklaşık 1 saat önce yapmak etin tuz ve sarımsağı iyice emmesini sağlamak için uygun olur.

Tavuklar ayrı bir yerde beklerken, derin bir tencerede rondodan geçirilmiş kuru soğanlar ile sıvı yağ birlikte kavrulmaya başlanır.
Soğan biraz sararıp, yumuşayınca  5-6 yemek kaşığı un eklenip hafif kavrulur pul biber ilave edilir.
1-2 kez karıştırdıktan sonra bu karışıma  soguk sütü ve tavuğu haşlamak için kullanılan 1,5 litre tavuk suyu ilave edilip kaynamaya bırakılır.Tuzunu  tavuk suyunun tuz oranına göre ayarlayın.Koyu kremali corba kivaminda olacak,yavaş yavaş 
 karıştırılarak topaklaşması önlenir.
10-15 dakika kaynatılır.

Kaynamaya başlayınca sarımsak sosu içinde bekletilen tavuk etleri şıpsıye ilave edilir.
1 taşım daha kaynatılır.







Pasta yaparken ise; sıcak su ( varsa tavuk suyu ) derin bir tencere içinde ocağa konur ve tuz ve yıkanmış bulgur ilavesi ile kaynamaya bırakılır.
15-20 dakika kısık ateşte kaynayan bulgurun bir hamur kıvamına gelmesi beklenir.Biraz fazla pişmiş bulgur pilavı gibi...
Pişince ocaktan alınır ve kalın ve büyük tahta spatula ile ile kıvama gelene kadar yoğurulur.Sonra ıslatılmış kalibin içine bastırarak doldurulur veya geniş bir tepsinizin içine koyup ortası oyulur,eğer kalipta ise geniş bir tepsiye ters cevrilir, kenarına tavuklar dizilir,yaptığımız sosla birlikte servis edilir.






13 yorum:

  1. Yıllarrrrr önce yıllar önce Sivasda etli yapılanını yemiştim. Annenin ellerien sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkürler, güzel dileklerini anneme ilettim :)

      Sil
  2. Çok hoş hiç duymamıştım ellerine sağlık ,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemenizi tavsiye ederim, degisik bir lezzet, cok tesekkürler

      Sil
  3. maşallah anneciğğine uğraştırıcıymış bana göre
    g +

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annem söyledi ben yaptim, ama arada kepceyi eline verdim,bulgurunu ezmek baya yorucu oluyor, tesekkürler ablacim, insaallah birgün kendi ellerimle senin icinde yaparim

      Sil
  4. Siedacım nefiss bir görüntü bu annenin ellerine, emeğine sağlık..selamlar

    YanıtlaSil
  5. Harika görünüyor, çok orjinal bir tarif, elinize saglik:)

    YanıtlaSil
  6. Vaaaav süper bir tarif ve çok değişik, mutlaka deneyeceğim, eminim süper bir tadı vardır, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. Cok gpzel bir tarif daha ellerin dert görmesin anne tarifleri anne ellerinde bambaska güzel dir yemrek

    YanıtlaSil
  8. Harika görünüyor.. Lezzetler bir arada harmanlanmış. Nefis olduğu kesin. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.