Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

29 Mart 2014 Cumartesi

Osmanlı Kul Aşı


Muhteşem Kul Aşı (BU BIZIM YEMEGIMIZ MACARLARIN DEGIL )
Çok kez görürüz yemek kitaplarında veya menülerde Macar gulaş ismini ana yemek olarak. Ve genellikle herkes bu yemeği Macar yemeği olarak bilir. Tabi bizim yemek uzmanları ve aşçılarımız da buna katkı verirler farkında olmadan. Menülerine de Macar GULAŞ –GULASH yazarlar yabancı yemeği gibi...

Halbuki Osmanlıdan kalma bu yemeğin adı KULAŞI dır. Macaristan seferinde askerlere daha güçlü olsunlar diye bolca hazırlatılmıştır KULAŞI.

Hikaye kısaca şöyle;

Kanuni Sultan Süleyman, 1526 da Macaristan kralı Lajos ile yaptığı Mohaç savaşını kazanır ve Macar ordusunu bozguna uğratır. Savaşın sonunda Macar kralı Lajos ölmüştür. Kanuni onun yerine Erdel voyvodası Janos u destekleyerek Macar beylerine kral seçtirmiştir. Düzeni sağlayan Kanuni tekrar İstanbul'a döner. Bu arada ölen kralın Akrabası olduğunu iddia eden Avusturya dükü Ferdinand, Alman imparatoru Şarlken inde desteğiyle yeni seçilen kral Janos u tahttan indirir ve egemenliğini ilan eder. Kanuniye de küstahça haber göndererek Osmanlı Devleti vergi verirse bazı bölgelerin iade edilebileceğini bildirir.

Kanuni Macaristan ın korunması ve Almanya'nın baskı altında tutulabilmesi için Viyana yı ele geçirmeye karar verir. 1529 da harekete geçen 300 000 kişilik Osmanlı ordusu önce Macar kalesini ele geçirip kral Janos u tekrar tahta geçirir. Yürüyüşüne devam eden ordu Viyana önlerine kadar gelir. Bu gücü önceden tahmin eden Ferdinand komşu devletlerden de yardım isteyerek kalenin içine 30 000 kişilik bir koruma ordusu oluşturmuştur. Sonbahar–kış aylarında gerçekleşen bu kuşatma sonucunda Ferdinand büyük kayıplar vermiştir. Kaleye yapılan akınlar defalarca tekrarlanmasına rağmen, başarıya ulaşılamamıştır.
Kanuni'nin kuşatma sırasında orduya güç katması için öğün etlerinin irice ve bol olmasını istemiş ve dağıttırmıştır. Fakat çetin kış şartları ve kuşatmanın uzun sürmesi sonucunda yiyecek sıkıntısının baş göstermesi ordunun moralini çökertmiştir.
Kuşatmayı kaldırma kararı alan Kanuni ordusuyla birlikte İstanbul'a geri dönmüştür.

Zor ve uzun süren Viyana kuşatmasında askere daha güçlü olmaları için dağıtılan bu yemeğin adı Kulaşı idi. Macaristan'da bıraktıkları yemek bu gün bölgenin en meşhur yemeği olmuş adı Gulaş olarak bu güne taşınmış....
Biz de Muhteşem Süleyman'ın hazırlattığı bu yemeği gururla yazabiliriz menülerimizde Macar KULAŞI olarak…

  Kaynak : GAZELLE RESORT OTEL AŞÇISI ÜMİT USTA



Muhteşem Kul Aşı
Malzemeler
800 gr Dana Kuşbaşı
4 Soğan
1 kirmizi biber
80 gr Tereyağı
1 Çay Kaşığı Kırmızı Pulbiber
1 Çorba Kaşığı Sirke
4-5 Diş Sarmısak
2 Defne Yaprağı
4 Olgun Domates
1 Su Bardağı Et Suyu
1 Tutam Mercanköşk
1 Tutam Kimyon
Tuz
Yemeğin Tarifi
Eti iri kuşbaşı şeklinde doğrayın.Eti tavaya koyun suyunu cekene kadar pisirin,tereyağını ekleyin eriyince, soganlari ekliyoruz
Soğanları soyup ince ince kıyın. Biberleri dograyin.Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.
Soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar orta ateşte kavurun.Dogranmis kirmizi biberi ekleyin. Kırmızı pulbiber ve
Defne yaprakları, mercanköşk ve kimyonu ekleyin. Sarımsak dişlerini soyup bütün olarak yemeğe ilave edin,sirke ekleyip karıştırın. Suyu ve tuzu ekleyip rengi değişinceye kadar kavurun.
Doğranmış domatesi ilave edip kapağı kapalı olarak ağır ateşte 1.5-2 saat pişirin. Etin dibe yapışmaması için ara sıra tahta kaşıkla karıştırın. Suyunu çektikçe kaynar et suyu ilave edebilirsiniz. Gulaş piştikten sonra sarımsak dişlerini içinden çıkarın. Sıcak olarak servis yapın.
NOT: Mümkünse gulaşı bakır bir kapta hazırlayın.


13 yorum:

  1. Ümit ustadan güzel bir tarif olmuş. teşekkürler. Kanunilerde ağızlarının tadını bilirlermiş.
    g+1

    YanıtlaSil
  2. harika bir tarif teşekkür ederiz Siedacım..

    YanıtlaSil
  3. ne güzel bir bilgi verdin sağolasın sieda gulaş değil kulaşı
    g +

    YanıtlaSil
  4. Bende gulsch diye biliyordum. . Meğer tarif bizim imiş. . Kulaşı.. Çok İlginç. Teşekkürler. .

    YanıtlaSil
  5. Bu bilgiyi seneler önce osmanli mutfagi hakkinda arastirma yapan ve Almanyada Franfurttaki tarih müzesinde osmanli yemek davet veren Gülay Arsiray hanimdan ögrenmistim.

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize emeğinize sağlık. Güzel bilgiler için teşekkürler. Sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. Enteresan bir isim ve yemek. Ne güzel geniş bir kültürümüz var. Çeşitlilik yemeklerimizden bile belli. Ellerine sağlık canım. :) G+

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım..:) Sevgiler.. G +

    YanıtlaSil
  9. İsmide kendiside degişik bir tarif..elinize saglık.

    YanıtlaSil
  10. ellerinize saülık güzel olmuş

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.