Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

20 Mart 2014 Perşembe

Velibah - jeypılgış

Türkçesi kafkas gözlemesi diyebiliriz ama kafkas halkı arasında degişik isimlerle anılır benim bildiklerim: çeçence jeypelgeş, kumuklarda çudu, kuşhalarda velibah diye bilinir.


MALZEMELERİ:
 İçi için: - 1 kilo patates - 1 çay bardağı süt - tuz, kara biber Hamuru için: - 1 kilo un, - 1 su bardağı süt - 1 yemek kasıgı tuz (tuzunu isteğe bağlı ayarlabilirsiniz - 4 yemek kaşığı sıvı yağ,  aldıgı kadar un. 1 paket maya eklerseniz yumusak oluyor. Ben her zaman eklemiyorum.

 250 gr tereyağ  üzerine sürmek icin kullanilacak

İçinin hazırlanışı: Patatesi haşlayın ve püre yapın içine sütünü ( süt yerine kaymak  daha güzel oluyor ) isteğinize göre tuzu ve baharatları katın iyice karıştırın. Sonra portakal büyüklüğünde patatesden toplar yapın bir kenara koyun. 

Hamurun hazırlanışı: 
Unun ortasını havuz şeklinde açın tuzunu atın ve diger sıvı malzemeleri katın ve kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun 


YAPILIŞI: 
Hamurdan patatesle ayni büyüklükte bezeler yapın tabak büyüklügünde (15-20 cm çapında) 1 cm kalınlıgında açın. Hazırladıgınız patates toplarından hamurun ortasına koyun ve hamurun kenarlarından tutarak bir bohça gibi toplayıp sıkıca yapıştırın ve unlayarak fazla basdırmadan yavaş yavaş oklava yardımı ile (35-30 cm çapında) tabak büyüklüğünde açın Hamurları açarken oklava kullanmadan patatesleri dışarıya çıkarmadan elinizle yavaş yavaş açarsanız daha iyi olur ben kolaylık olsun diye oklava ile yapılışını anlattım.sacda veya tavada iki tarafını kızartın bir tepsiye alarak, tereyağ ile iki tarafınıda yağlayın.( yağı eritip bir fırça yardımı ile sürüyorum bu daha kolay ve temiz oluyor)
Dört veya altı parçaya keserek,  sıcak servis edin. 
Afiyet olsun....













6 yorum:

  1. Evet bende patatesli bazlama olarak yapmıştı. Bu isminide eklesem iyi olacak. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafkas mutfaginda en cok kullanilan isim Velibah,cok tesekkürler

      Sil
  2. Ellerine sağlık canım. Blog yazmadan önce çok sık yapardım. ama şimdi sıra hiç gelmedi yapmaya..:)) En kısa zamanda senin tarifinle deneyeyim..:)

    YanıtlaSil
  3. offf öyle severimki ..ellerine sağlıkk

    YanıtlaSil
  4. Bloğundaki tariflere bayılıyorum. Önümüzdeki günlerde denenecek çok tarifin var. Bu da oldukça farklı bir tarif benim için. Ellerine sağlık canım. :)

    YanıtlaSil
  5. Ben velibahı çok severim. Biz bunu ilk yaptığımızda tüplü sacı halının üstüne koyduğumuzdan halımız yanmıştı:))) Anım bile var. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.