Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

21 Eylül 2014 Pazar

KÖRÜK GUYMAK - Kumuk Mutfağından

Bugün tarifimiz kumuk mutfağından annem kumuk olduğu için onun köyünde ekmek yapımından sonra bu mutlaka yapılır,bende ilk kez yaptım,insaallah  beğenirsiniz.






kumuk yemek  duasıyla başlayalım tarifimize



TEPSİ DUASI
Elhamdülillah aşıgızga
Hadırgün tuvsun başıgızga
Avruv tiymesin yaşıgızga
Tepsigiz tok bolsun 
Sizin süymeygenler yok bolsun.

Yemek Duasının Türkçesi
Yemeginize, ikramınıza Elhamdillah, Her gününüz Kadir günü olsun, Kadir günü nasibiniz olsun (galiba ama emin değilim.) Çocuklarınıza sağlık olsun, dert değmesin Sofranız bereketli dolu dolu olsun Sizi sevmeyenler, düşmanlarınız kahrolsun.



HAMURU İÇİN 
MALZEMELER:

- yarım kilo un ben köy unu kullandım
- 1/2 yemek kaşığı tuz,
- yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt,
- 2 yemek kaşığı maya, 
- aldığı kadar un.
İÇ MALZEMELERİ: 
-  8-10 tane yumurta
- Sucuk,pastırma,peynir,yeşil soğan, pul biber, kara biber, tuz.
YAPILIŞI:
Sütü ve suyu ılık olmalı. Unun ortasını havuz şeklinde açın, tuzu ,mayayı unun üzerine serpin unun ortasına sütü,yağı dökün suyla birlikte yoğurun. Hamur kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar iyice yoğurun ve mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurun içine tekrar un katarak sert bir hamur elde edin.(Bu yemeğin özelliği hamurun sert olmasıdır ama siz yumuşak isterseniz sonraki unu katmaya bilirsiniz).Hamuru acip tabak sekli verin kenarları yüksek olacak. veya
evimizde bulunan küçük tepsi veya bir kek kalıbını alınız hamurları kullanacagınız kalıba göre bölünüz ve bir merdane yardımı ile kalıbın kenarlarını kapatacak şekilde aşağı yukarı yarım santim kalınlığında açıp kalıbın tabanını ve kenarlarını kapatacak hamuru yerleştirin. Hamurun ortasını çatal yardımı ile bir çok yerinden delin ve önceden ısıtılmış fırına verin 5 dakika kadar fırında kızartmadan hamuru kurutun bu arada içini hazırlayın.
5 veya daha fazla yumurtayı kalıbın büyüklüğüne göre geniş bir kaseye kırın, iyice çırpın tuzunu ekleyin. İsteğe göre yukarıda saydığımız malzemeleri kullanabilirsiniz. Yumurta ile karıştırın.  Orijinal olan sadece yumurta ve tere yağla yapılandır.Fırından çıkardığınız hamurun ortası kabarabilir kabaran yere biraz tere yağ sürerseniz kabarıklık inecektir ve sonra yumurtalı karışımı hamurun ortasına dökün kenarlarda kalan hamurlara yumurtadan sürün ve 4 veya 5 parça tatlı kaşığı ile tereyag koyun.Yağın miktarı tamamen isteğe bağlıdır. Fırına sürün yumurta iyice pişene kadar kontrol ederek pişirin fırından çıkan guymağın ilk sıcaklığı geçtikten sonra pizza şeklinde 4-6 parçaya kesin istege göre sıcak veya ılık servis yapın.
Afiyet olsun




2 yorum:

  1. VAY VAY VAY.. Afiyetle yensin..Ellerine sağlık. Kafkas mutfağı sanırım. Kumuk ordan oluyor herhalde ?

    YanıtlaSil
  2. Çerkes kızı olarak bilmem gerekirdi.. Mutlaka yapıp öğreneceğim Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.