Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

13 Mayıs 2015 Çarşamba

Ekşi Maya Saklama Yöntemleri

Ekşi maya yapmak  kolay olmuyor, bazen tutmama riski de var tabiki...
Ekşi Maya Yapmak isterseniz

Mayamızı yaptık peki nasıl saklayabiliriz ?


 Ben hemen hemen her gün ekmek yaptığım için yaptığım ekşi mayayı  haftada bir kez besleyerek kullanıyorum.

1.YÖNTEM : Eğer belli aralıklarla ekmek yapıyorsanız. Her seferinde ekmeklik hamurun yoğrulmasından sonra hamurdan bir parça alıp kapalı un dolu bir kabın  içine  koyarak saklayın. Bu şekilde 1 aya kadar  bozulmadan durdugu söylenir, ben hiç o kadar uzun süre beklemedim.Bu yöntem önceden köylerde kullanılırdı. Ekşi maya değilde eski hamur oluyor birazda :)


Bu şekilde mayanızı güvenle kullanabilirsiniz. Mayanızı kullanmadan önce ilik su ile cözün ve kabarmasını bekleyin. Eğer kabarma olmuyorsa ve maya 2 haftadan fazla kullanmadan beklediyse kullanmayın. Bu yöntem sadece belli aralıklarla ekmek yapanlar için uygun.

2. YÖNTEM : Mayanızı uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız, diger yöntemler sizin için daha uygun,
 Bu yöntemi mayalanan hamurdan da yapabilirsiniz ama tuz mayalanmayı etkileyeceğinden en iyisi tuzunu ilave etmeden hamurdan bir parca ayirin.  
( Ön mayadan yani)

Yaptığınız hamurun mayalanmasını bekledikten sonra  fırınlar için kullanılan kağıdın üzerine spatula yardımıyla ince bir tabaka halinde yayın. Kurumasını bekleyin ,mutlaka çok iyi kuruması lazım aksi takdirde  küflenme olur ve mayanız kullanılmaz. Kuruyan mayayı önceden kaynatılmış ve iyice kurulanmış cam kavanozda  buzdolabında saklayabilirsiniz. Mayayı kullanacağınız zaman  oda sıcaklığında su ile çözüp  unla besleyin, beslenmeden sonra 8  saat beklemeniz gerekiyor, o yüzden mümkünse geceden hazırlayın. Ertesi gün mayanızda hava kabarcıkları varsa  kullanabilirsiniz.Şimdiye kadar sorunsuz bu yöntemi kullandım.

Ana mayami besledikten sonra aktiflesince yine ayni sekilde kurutup sakliyorum hem mayamin ölmesini de önlemis oluyorum.








3. YÖNTEM : 
Ana mayadan bir parca alip çavdar unu  ile ovalayarak un haline getirip kuruttuktan sonra cam kavanozda saklayabilirsiniz.






9 yorum:

  1. denemeyi çok istediğim bir tarif, ama bir türlü fırsat olmadı ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık :) Çok açıklayıcı anlatmışsınız :)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sahlik siedam bizde tandir ekmegi cok yapilir yarim beze kadar alinirdi saklanip bir daha ki ekmek yapimina kadar saklanirdi ne lezzetliydi o ekmekler cok tesekürler bu güzel tarifvicin mutlaka denemek istiyorum bir firsat bulsam

    YanıtlaSil
  4. Merhaba.Bu güzel ve açıklayıcı bilgilendirme için çok teşeşekkürler.yağlı kağıtta kurutma yöntemini ve çavdar unu yöntemini denedim.Maya tekrar aktifleşti.Kurutulmuş mayalar ne kadar süre kavanozda saklanıyor.Bilginiz var mı?Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Bende izinden geldikten sonra kuruttugum mayayi besledim ama aktiflesmiyor iki gunden beri surekli yarisini atip besliyorum ama olmuyor ne yapmam lazim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selamlar, tam aktifken kuruttuysaniz 3. günde aktiflesir normalde, bende hic sorun olmadi .Belki de bulundugu ortamin sicakligi yeterli olmayabilir

      Sil
  6. Selamlar bende tatilde evde olamadığım için mayamı buzluğa koymuştum bir haftadır besliyorum canlı görünüyor içinde gözenekleri var ama kabarmıyor ne yapabilirim ümidi keseyim mi? Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  7. Tam aradığım bilgiler çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Ekşi maya ile nohut mayasının karıştırıp ekmek yapılır mı

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.