Ama biraz araştırdıktan sonra biraz değişik bir nohut mayası buldum. Nohut mayası bildiğiniz gibi agir kokulu bir mayadır.Genelde maya ile birlikte nohutları ve suyu kullandığımız için kokusu değişik geliyor. O yüzden bu yeni öğrendiğim mayayı paylaşmak istedim. Umarım güzel ekmeklerimiz olur :)
Nohut mayası ile ekmek yapmak için mayayı bir gece önceden yapmak gerekiyor. Yapılan mayanın hepsini kullanıyorum.Eksi maya gibi besleme yapılarak sadece iki gün kalabilir. Zaten süreyi uzatırsanız tatlı maya yerine eksi maya olur. O yüzden en iyisi her ekmek yapımından önce yapılması uygundur.
Nohut mayası için gerekli olanlar
1 su bardağı organik nohut ( bu çok önemli islem görmüş nohutlardan olmuyor)
2 su bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı tam buğday unu
cay kaşığının ucunda kaya tuzu
İlk önce havanda veya bez arasında çekiç yardımıyla nohutları kırın ikiye bölünmeleri yeterli,un tuz ve nohutları harmanlayıp temiz bir cam kavanoza doldurun.
Üzerine suyunu ilave edin ayni zamanda topaklanmasını önlemek için tahta kaşıkla karıştırın. suyu ilave ederken dikkat edin nohutların üzerini iki parmak kadar gecsin.Aksi takdirde kullanacağımız zaman biraz zorlanabiliriz.
Kavanozun kapağını gevsek olarak kapatın. Işin en önemli kısmına geldik bu maya öyle kolay kolay aktif hale gelmiyor. Sıcak tutulması önemli 45-46 derece sıcaklık olması yeterli bu isinin üstüne çıkması mayayı öldürebilir.Geniş bir tencereye kavanozu yerleştirin yanına başka bir kavanozla sıcak su koyup bu ısıyı yakalayabilirsiniz. kavanozların birbirine temas etmemesi gerekiyor.
Üzerine suyunu ilave edin ayni zamanda topaklanmasını önlemek için tahta kaşıkla karıştırın. suyu ilave ederken dikkat edin nohutların üzerini iki parmak kadar gecsin.Aksi takdirde kullanacağımız zaman biraz zorlanabiliriz.
Kavanozun kapağını gevsek olarak kapatın. Işin en önemli kısmına geldik bu maya öyle kolay kolay aktif hale gelmiyor. Sıcak tutulması önemli 45-46 derece sıcaklık olması yeterli bu isinin üstüne çıkması mayayı öldürebilir.Geniş bir tencereye kavanozu yerleştirin yanına başka bir kavanozla sıcak su koyup bu ısıyı yakalayabilirsiniz. kavanozların birbirine temas etmemesi gerekiyor.
4 saat sonra mayada ilk kıpırtılar baslar genellikle , ısı yeterli değilse bu süre uzayabilir sabırla beklemek lazım. Zaman geçtikçe mayanın üzerine köpükler oluşmaya başlar.
Bu sefer sadece üzerinde olusan aktif olan köpüklerini kullanarak ekmeğimizi yapacağız.Bize lazım olan posası ve suyu degil aktif olan mayadır. Üzerinde biriken köpük tabi ki ekmek için yeterli degil o yüzden o çıkan köpüklerle bir ön maya hazırlamamız gerekiyor.
100 gram un
100ml su
Ve aktif maya köpüklerinin hepsi
Hepsini pürüzsüz bir karışım olana kadar karıştırın ve üzerini hava almayacak şekilde streç ile kapatın.
2-3 saat sıcak bir yerde tekrar mayalanmaya bırakın.Diğer mayalarda olduğu gibi göz göz olunca ön mayamız hazırdır. Ekmek yapımında kullanabiliriz.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim