Ben fırını ilk yaktığımda 450dereceye kadar ısıtıyorum yani fırının üst taşları beyazlayana kadar, sonra közü kenara alıp ıslak bezle temizliyorum hem taban ısısını ayarlamak hemde ekmeklerin altının is olmasını önlemek için, önce bir avuç un atıp tabanın ısısını kontrol ediyorum, eğer un hemen yanıyorsa çok fazla sıcak demektir. Yavaş yavaş kahverengi oluyorsa iyidir.
320 dereceye ısı düşünce ilk pide, pizza, köfte, kolay pişen etleri atıyorum. 3.saatten sonra İçindeki közü tüm fırına yayıyorum tüm taban aynı ısıda olsun diye, 20 dakika bekleyip tüm közü dışarı çıkarıyorum. Tekrar ıslak bezle silip un testini tekrarlıyorum. Ne olur ne olmaz diye...
275 dereceye düşen fırına ekşi mayalı ekmekleri atıp 40 dakika kapak kapalı şekilde pişiriyorum.Ekmeklerden sonra kek için uygun ısı oluyor. Ertesi gün için eğer yemek yapacaksam genelde güvecin içinde aklınıza gelecek her türlü yemeği fırına atıp ertesi güne kadar bırakıyorum. Zor pişen dana etleri olabilir geceden sabaha güzel pişiyor. Sabah ısı 140 derece falan oluyor. Kurabiyeler için yeterli oluyor 140derece
3.günde ben genelde sebzeli tuz kuruturum. Tarif icin
Aşağı yukarı 100 derece oluyor. Biraz uzun oldu ama ben kime sorduysam net bilgi alamadım o yüzden benim gibi taş fırın sevdalılarına gelsin bu bilgiler
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim