O kadar hamurla maya ile uğraşıp bunuda denemesem olmazdı ıhlamur çiçeğinden hamur mayası olduğu gibi diğer yenilebilen çiçeklerden de maya yapabilirsiniz. Sırada leylak ve kiraz çiçekleri var.Bu mayayı araştırırken o kadar çok şeyler öğrendim ki ...
ingilizce ve almanca arama yaparken bir baktım tatlı mı tatlı bir japon kızın blogundayım . Junko Mine çiçek mayası fotoğraflarının büyülü renkleriyle düşmüş mayanın peşine ve bu renkli şeylerin Taro Hashiguchi isimli bir fırıncının hazırladığı çiçek ve meyve mayaları olduğunu öğrenince çiçek mayasına gönül vermiş .Ve bu küçük fırının ustasına bir notla sormuş bu mayanın sırrını ona öğretip öğretmeyeceğini , ustadan olumlu yanıt alınca Amerikadan japonya ya gidip ustanın yanında çırak olmuş o güzel kokulu ekmeklerin nasıl yapıldığını öğrenmiş. Şimdi birbirinden güzel kokulu ekmekleri kendi yapıyor ve bilgilerini paylaşıyor . Gerçekten ekmeklerine hayran kalmamak mümkün değil.
Nane ,kekik,biberiye, reyhan aklınıza gelen bütün aromalı bitkilerden maya yapılıyormuş, ben şimdilik sadece ıhlamuru denedim.
ingilizce ve almanca arama yaparken bir baktım tatlı mı tatlı bir japon kızın blogundayım . Junko Mine çiçek mayası fotoğraflarının büyülü renkleriyle düşmüş mayanın peşine ve bu renkli şeylerin Taro Hashiguchi isimli bir fırıncının hazırladığı çiçek ve meyve mayaları olduğunu öğrenince çiçek mayasına gönül vermiş .Ve bu küçük fırının ustasına bir notla sormuş bu mayanın sırrını ona öğretip öğretmeyeceğini , ustadan olumlu yanıt alınca Amerikadan japonya ya gidip ustanın yanında çırak olmuş o güzel kokulu ekmeklerin nasıl yapıldığını öğrenmiş. Şimdi birbirinden güzel kokulu ekmekleri kendi yapıyor ve bilgilerini paylaşıyor . Gerçekten ekmeklerine hayran kalmamak mümkün değil.
Nane ,kekik,biberiye, reyhan aklınıza gelen bütün aromalı bitkilerden maya yapılıyormuş, ben şimdilik sadece ıhlamuru denedim.
Yok artık dediğinizi duyar gibiyim ilk duyduğumda bende aynı tepkiyi vermiştim .
Ihlamur çiçeğinin kendine has kokusuyla, puf puf, yumuşacık ve tatlı bir ekmek istiyorsanız bu tarifi deneyebilirsiniz.
Eskiden fıçıların içine ıhlamurun yaprağını ve çiçeğini ufalayıp, üzerine su ekleyip 12 saat sonra bal rengi olan sudan iki su bardağı alıp hamur mayalanırmış. Fıçıya da yeniden çiçek ve su ekleyip mayayı taze tutarlarmış.
Ihlamur çiçeğinin kendine has kokusuyla, puf puf, yumuşacık ve tatlı bir ekmek istiyorsanız bu tarifi deneyebilirsiniz.
Eskiden fıçıların içine ıhlamurun yaprağını ve çiçeğini ufalayıp, üzerine su ekleyip 12 saat sonra bal rengi olan sudan iki su bardağı alıp hamur mayalanırmış. Fıçıya da yeniden çiçek ve su ekleyip mayayı taze tutarlarmış.
Bende bu mayayı büyük bir heyecanla yaptım .
Orta boy bir kavanoza 500ml oda sıcaklığında su ve bir avuç kuru ıhlamur çiçeği koydum ve 13-14 saat sonra bal rengi suyu maya olarak kullandım:
IHLAMUR EKMEGININ TARIFI BURDA
Orta boy bir kavanoza 500ml oda sıcaklığında su ve bir avuç kuru ıhlamur çiçeği koydum ve 13-14 saat sonra bal rengi suyu maya olarak kullandım:
IHLAMUR EKMEGININ TARIFI BURDA
Nohuttan yoğurt mayalandigini duyduğumda çok sasirmistim. Çiçekten ekmek mayalandığını ilk kez duydum daha da şaşırdım. Araştırma ve paylaşım için teşekkürler.:)
YanıtlaSilMayalanma süresi uzun Olan ekmeklerin çok sağlıklı olduğunu duymuştum. İhmal etmeyip denemek lazım.
Mutlaka deneyin cok hos kokulu degisik bir ekmek oluyor, bende bu kadarini beklemiyordum. Ayrica nohuttan yogurt bende yapiyorum ve 5 yildir ayni maya, gün gectikce daha güzel bir yogurt oluyor.
Sil