5 Litre sütü tenceremize süzdükten sonra kaynaması için ocağın üstüne alin, kaynamaya başladıktan sonra 3 su bardağı peynir suyu kepçeyle yavaş yavaş ilave edilir, (başlangıçta peynir suyumuz olmadığı için yoğurt, yarim limon veya yarim cay bardağı sirke ekleyebilirsiniz.) Ben eksi yoğurtla denedim öylede ayni sonuç oldu.Bu işlemleri hep hafif ateşte yapın.
Sütümüz kesilmeye başladı artık,peynir parçaları yavaş yavaş oluşmaya başladı.Yesil suyunu salmaya başlayınca kevgir yardımıyla peynirleri sudan alin ve süzgecinize çıkarın, kevgirle bastırın ki fazla suları cıksın tenceredeki bütün peynirleri aldıktan sonra tekrar kevgirle bastırın ben üzerine hafif bir agırlık koyuyorum o şekilde suları daha iyi çıkıyor. 2-3 saat kadar süzgeçte kaldıktan peynirinizi hafif tuzlayın.Bu peyniri taze tüketebileceğiniz gibi kurutulmuş olarak da yiyebilirsiniz.Islenmis peynir yapmak için çok özel fırınlar lazım...Sütümüzü kaynatıp yaptığımız için gönül rahatlığı ile hemen sofradaki yerini alacaktır. Afiyet olsun
Bu peynir kurumaya başladıktan sonra sararmaya başlayacaktır ayni
zamanda lezzetide artacaktır.
Kurutmaya baslamadan önce iki tarifini tuzlayın ve resimdeki gibi bir ızgaranın üzerinde kurumaya bırakın. Her gün alt üst edin. Kurumasını beklemeden de tüketebilirsiniz.
oyy bayılıyorum senin peynirlerine Siedacım döktürmüşsün yine ellerine sağlık..
YanıtlaSilmaşallah barekallah ne hamarat kadınsın sen yapmadığın ne var onu yayınlasan artık
YanıtlaSilg +
ellerinize sağlık.. Denemem gereken peynir tarifleri çoğaldı
YanıtlaSilCanım süpersin. Evde peynir yapmak ne büyük nimettir öyle. Her ne kadar yoğurt yapsamda yıllardır. bunu da deneyeceğim. Ellerine sağlık canım. :) Sevgiler G+
YanıtlaSilBu peyniri çok severim
YanıtlaSilellerine sağlık
nefis ya bayıldım, yapımıda çok pratik ve kolaymış ellerine sağlık sevgiler g+
YanıtlaSilEv de yapılan doğal yiyecekler gibi varmı ya. MaşaAllah. . Ellerine sağlık. .
YanıtlaSilEllerine sağlık çokta lezzetli oluyor kendi ürettiğinide gönül rahatlığıyla yiyoruz.
YanıtlaSil