Sütün içine maya niyetine içinde bir gece nohut beklettiğim suyu koydum. Nohutlar organik olsun bu çok önemli benim kullandığım nohut paketinde eko test işareti var. Bu suyun rengi sarı ve gerçekten mayalama işlemine yardımcı oldu,ilk mayayı elde etmek için... 160ml sütün sıcaklık ayarı için parmağınızı 8 e kadar sayıp içinde tutuyorsanız ısısı tamamdır, süte sadece 3 tatlı kaşığı nohut suyu ekledim.4-5 saatin sonunda mayalanma islemi tamamlandı.2 gün sonra 5 litre süt için ilk mayayı kullandım. 5 litre süt için 160ml lik mayanın hepsini kullandım .inanmıyorum bu kadar sert bir yoğurt olacağını sanmıyordum, harika doğal bir yoğurt mayam var artık....
1 avuc kadar organik nohutu temiz agzi kapakli bir kavanoza koyun ve üzerini gececek kadar kaynar su ekleyip kapagini kapatin. Ertesi gün sari suyu cikacak bize lazim olan maya icin kullanacagimiz su...Nohutlari atmayin ekmek mayasi yaparken lazim olacak
Sütünüzü kaynatin ve sogumasi icin cam kavanoza koyun, ben normal boydaki recel kavanozlariyla yaptim, Büyük bir su bardagi süt alir sanirim.Sütünüzün sicaklik ayarini kontrol etmek icin parmaginizi sütün icine daldirip 8´e kadar sayin icinde parmaginiz dayanabiliyorsa bu sicaklik tam oluyor.Ama ben bu sefer biraz daha sicak yaptim sütümü,elimi yakiyordu nerdeyse...
Sütün icine nohut suyunuzdan 2 yemek kasigi ekleyin ve cok iyi karistirin hep ayni yönde, kapagini kapatin.Tipki normal yogurtta oldugu gibi sarip sarmalayin ve sicak bir ortamda mayalanmaya birakin.Mümkünse kalorifer peteginin üzerinde dursun.
Benim sobam cok büyük oldugu icin , arka kismi kalorifer sicakliginda oluyor hep oraya koyuyorum.
Yaklasik olarak 4-5 saat sonra yogurdumu kontrol ettim, ilk yaptigim maya 4-5 saatte olmustu, galiba bunu biraz daha bekletmem lazim. Gec saatte yaptigim icin öylece biraktim ertesi gün baktigimda ilk yaptigimdan daha iyi mayalanmis yogurt mayam olmustu.Olmadi diye pes etmeyin lütfen ,sadece biraz daha sabir :)
KOLAY GELSIN
ellerinize sağlıkk..
YanıtlaSilhiç denemedim :)
bi cesaret denemeliyim sanırım.
sevgiler..
Ben 1 seneden beri kullaniyorum bu mayayi cok memnunum, deneyin pisman olmayacaksiniz,tam dogal yogurdunuz olacak, sevgiler..
SilEllerine sağlık canım. ilk fırsatta deneyeceğim..:))
YanıtlaSilTesekkürler Oyacim
SilNohut suyunun maya olarak kullanımı orjinal maya bulamayanlar için güzel bir alternatif olmuş..Tabii o zamanda düzgün nohut bulmak lazım.. Bende kendi yoğurdumu yapanlardanım bazen sütçümün uğramadığı oluyor haliyle ayırdığım maya da bozulabiliyor . Nohut suyu mayası o zaman işime yarayabilir.. Fikrinize sağlık :)
YanıtlaSilellerine sağlık canım. duymuş fakat hiç yapmmaıştım. güven verdin bana ..
YanıtlaSilsiedacım mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık
YanıtlaSilÇok da güzel tutmuş yoğurtlar. Ellerinize sağlık.. Hiç denememiştim bu yöntemi. Deneyeceğim. Sevgiler... :)
YanıtlaSilSütçüyü yakalarsam bende denemek isterim Nohut suyu ile yoğurt mayasını. Ellerinize Sağlık. :)
YanıtlaSili will try it
YanıtlaSilcould you please put the exact amount of water and chickpeas
thank you so much
if it worked i will add my experiment's photo :)
Hiç denemedim ama güzel ve doğal bir yöntem mutlaka deneyeceğim
YanıtlaSilEllerine sağlık daha önce hiç denemedim
YanıtlaSilMutlaka denemeliyim
Hiç denemedim mutlaka denemelisiniz ama tembelliği üstümde ellerine sağlık cnm benim
YanıtlaSilkokusu veya tadı olmuyormu merak ettim sen tavsiye edersen yapılır gülüm
YanıtlaSilBende denedim ve su an makinada daa 6 saati var ama katılaşmış��
YanıtlaSilCok tskler taylandda yasıorum ve super cozum oldu
Tskler
YanıtlaSil