500 kg Kuzu veya dana kuşbaşı
250 gr.Pirinç
32Su bardağı et suyu
2 Tatlı kaşığı tuz Tuz
1 Tatlı kaşığı Karabiber
1 tatli kaşığı tarçın
1 Bütün soğan
75 gr Tereyağ (2 -3) yemek kaşığı)
2 tane patlıcan
2 tane patates
2 büyük havuc
Yeterince kızartma yağı
Tarifi
Küçük kuşbaşı büyüklüğünde doğratılan et tencereye konulur. Sonra etlerin üzerini geçecek kadar su, karabiber ilave edilip haşlanır. Suyu alinir,Tencerenin icinde kalan etlere tereyag eklenir ,dogranmis soganla birlikte kavrulur.baharatlar eklenir.(curry,karabiber ) Patlıcanlar alacalı soyulup yarım santim kalınlığında dil şeklinde uzunlamasına kesilir. Üzerine bol tuz atılır, acı sularını bırakana kadar bekletilir. Acı suları çıkınca patlıcanlar yıkanıp kağıt havlu ile kurutulur, kızartılır, kağıt havluya çıkartılır.patateslerde kizartilir,küp seklinde dogranmis havuclarda ayni yagda kizartilir. Pirinçlerin üzerine tuz konur, üzerine sıcak su döküldükten sonra yarım saat bekletilir.
Soganla kavrulan etler pilav tenceresinin tabanını kapatacak şekilde yayılır. Üzerine tarçının bir kısmı serpilir. Kızartılmış patlıcanlar tencere duvarlarını ve etin üzerini kapatacak şekilde yan yana çiçek yaprakları gibi sıralanır.Ptatesler de etlerin üzerine dizilir.havuclarda patateslerin üzerine eklenir. Daha önce ıslatılan pirinçler tel süzgeçte iyice yıkanıp, suları süzüldükten sonra hafif yagda kavrulur.patlıcanların üzerine konulur.
Tencerenin yan duvarına sıralanan kızartılmış patlıcanların serbest kalan uçları pirincin üzerine kapatılır. Eğer kalmışsa artmış olan patlıcanlarda pirincin üzerine sıralanır. tuz ve karabiber de üzerine konur ölçülü et suyu yemeğin üzerine dökülür. 10 dk kaynatıp 15-20 dk. kısık ateşte pilav pişirilir. Pişen pilav dinlendirilir ve düz bir servis tabağına tencere ters çevirilir.
Maklube bence tamda anadolu kültürünü yansıtan bir yemek. Ellerine sağlık kimbilir ne kadar lezzetlidir.
YanıtlaSil