Bu yemek orjinalinde ağız sütü ile yapılır.(Halk arasında “Ağız Sütü” olarak bilinen kolostrum, doğumdan hemen sonra anne hayvandan salgılanan süte denir. Gerçek ağız sütü sadece ilk sağımda elde edilir.)
Ağız sütü bulunmadığı zamanlarda yumurta-süt karışımıyla ile yapılır.
Isim cerkesler arasında tartışmalara yol acsada tat ve yapılışı hepsinde aynıdır. Kafkasya mutfagında olan bir yemektir.
Hamuru için :
1 kilo un
2-3 yumurta
tuz
su
Bu malzemelerle oldukça sert bir hamur hazırlanır. Mantı hamuru kıvamında olacak...
İç malzemeleri :
8 yumurta
800 ml süt
500 gr. kıyma
3 kaşık tereyağ
2 tane soğan
1 baş sarımsak
kimyon,karabiber,pul biber,tuz,çemen tozu
Tereyağında kıymayı soğanı kavurun.dövülmüş sarımsakları ilave edin.baharatlarını ve tuzunu ilave edin.Soğumaya bırakın
.Yumurtaları çırpın, sütü, soğuyan kavurduğunuz kıymayı ekleyip karıştırın.
Bu arada büyük bir tencereye suyunuzu koyun kaynasın. Dinlenen hamurdan bir bardak yardımıyla
yuvarlaklar kesin, kestiğiniz yuvarlakları yarıya kadar kapatın.Kese şeklinde olacak, bütün hamurları yaptıktan sonra, bu hamurlara hazırladığınız sütlü karışımdan iki kaşık koyup kapatın ve kaynayan suya atın. 10 dakika pişirin.Bu yemeği yaparken iki kişi olursa daha kolay oluyor.Pişen hamurları kevgirle servis tabağına alın. Üzerine eritilmiş tereyağını gezdirin. Afiyet olsun.
eline sağlık canım kıyma ve yumurta süt lezzetini merak ettim :)
YanıtlaSilyumurtalı hinagl sucuksuz olmazsa olmaz. ayrıca ağız sütü kullanılarak lezzet seviyesi arşa çıkartılabilir
YanıtlaSil