Azeri dostlarımın tavsiyeleriyle baklavamı da yaptım. Tarcın ve karanfil kokusu geliyor.Yavaş yavaş mutfağımı lezzetli kokular sardı. Oldukça bol tereyağlı her kati cevizle dolu bu muhteşem lezzete kim hayır derki :) Kalori patlaması kısacası...
Öncelikle bana mesajlarıyla yardımlarından dolayı Isvecten Gülnar, Bakü den Saida, Grünstadt tan Elnure ye sonsuz teşekkürler.Çok sabırlılar masaallah her aşamasında mesajlarımdan bıkmadılar :)
Hamurun malzemeleri :
1 su bardağı süt
2 yumurta
200 gr. eritilmiş tereyağı
1 paket vanilya
findik kadar yas maya
Aldığı kadar un ( sütü ölçtüğüm bardakla 4,5 bardak )
iç malzemeleri :
600 gr ceviz 400 gr toz seker
tarçın, toz karanfil,vanilya, muskat,zencefil
hepsinden yarim cay kaşığı bu malzemeleri büyükçe bir kasenin içinde karıştırın.
Arasına sürmek için yeteri kadar eritilmiş tereyağı
Sütü ılıtıp, erimiş tereyağını,yumurtayı, maya, vanilyayı karıştırıp
yavaş yavaş unu ilave edin,kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
yavaş yavaş unu ilave edin,kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
Hamurunuzu 1 saat dinlenmeye bırakın.
20 tane küçük beze çıkıyor ben bir tepsiyi 13 kat yaptım. iki tepsi yapabilirsiniz.tepsinizin büyüklüğüne göre değişir.
20 tane küçük beze çıkıyor ben bir tepsiyi 13 kat yaptım. iki tepsi yapabilirsiniz.tepsinizin büyüklüğüne göre değişir.
1 saat sonra hamuru 12 parcaya ayirin. İki
parçasını biraz büyük yapin. Birisi alt için birisi de en üste koymak için olacak
parçasını biraz büyük yapin. Birisi alt için birisi de en üste koymak için olacak
ince bir şekilde acın. Tepsinizi yağlayıp ilk yufkanızı yayin.serdiğiniz yufkayı
yağlayın kenarlarındaki fazlalıkları keskin bir bıçakla kesin ve ceviz
şeker karışımından her yerine gelecek şekilde serpin.
Bu islemi 10 kat olana kadar yapin. Her kat yağlanıp ceviz seker karışımı
şeker karışımından her yerine gelecek şekilde serpin.
Bu islemi 10 kat olana kadar yapin. Her kat yağlanıp ceviz seker karışımı
Son kat yufkayı serdikten sonra baklava dilimleri seklinde kesin.
2 yumurta sarisi,1 cay kaşığı sarı kök ( zerdacal), 3 yemek kaşığı sıvı yağı
karıştırılır, baklavanın üzerine sürülür.
Her baklava dilimine birer fındık batırılır. Ben biraz daha süslü olsun diye kenarlarından kestiğim parçaları tekrar açıp kurabiye kalıbıyla kestim, onları her dilimin üzerine yerleştirdim.
170 derecede öncede ısıtılmış fırına koyun üzeri biraz kızarınca
çıkarıp bir daha dilimleri kesip eritilmiş 1 su bardağı tereyağını üzerine
döküp 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
Bu arada şerbetini hazırlayın, şerbetin ılık olması lazım.
Şerbetini döktükten sonra 2 dakika daha fırına koyulur.Sonra fırından alınıp
ılıyınca tepsiden servis tabağına dizilir.
Şerbet için :
2 su bardağı sekere 1,5 bardak su koyup seker eriyene kadar karıştırın. Sekeri eridikten sonra ocağınızın altını açın. Kaynamaya başlayınca yarim limon suyunu ilave edip 5-6 dakika daha kaynatıp ocaktan alin, 2 yemek kaşığı bal ilave edin,soğumaya bırakın.
Ellerine saglik cnm
YanıtlaSilaman tanrımmm.... bu saatte bile 2 tane yerdimm :)
YanıtlaSilTarçın, karanfil kokusunu hissettim. Ellerinize sağlık...... :)
YanıtlaSilEllerine sağlık Siedam bizim baklavamızdan epey farklı bir tarif denemek lazım..:)
YanıtlaSilellerine sağlık Sieda'cığım... maşallah çok güzelolmuş yine
YanıtlaSil