Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

10 Şubat 2014 Pazartesi

Sirke ile Yapilan Beyaz Peynir








Evde Peynir Yapımı için Adım Adım tarif

MALZEMELER

* 5 litre tam yağlı veya yarım yağlı süt (tercihen tam yağlı)paketlenmis sütlerden olmuyor
* yarim cay bardagi sirke
* 2 yemek kaşığı deniz tuzu veya kaya tuzu
* Peyniri koyup suyunu süzmek için yeteri büyüklükte, tüy bırakmayan bez torba

HAZIRLANIŞI

Süt, kaynama sıcaklığına ulaşıncaya kadar ocakta ısıtılır.

Kaynama olayının ilk başlangıcında iken, sirke içine ilave edilir, süt ile homojenize oluncaya kadar karıştırılır. Bu esnada ısıtılmaya devam edilecektir. Bu işlem yaklaşık 5-7 dakika sürmektedir.

Sütün yavaş yavaş pııhtılaşmaya başladığı görülecektir. Pıhtılaşma olayının başladığı esnada, tuz ilave edilir. Isıtmaya ve karıştırmaya devam ederken, pııhtılaşma yavaş yavaş topaklaşmaya başlayacaktır. Bu süreç de yaklaşık 5 dakika sürmektedir.

Bu sürecin sonunda, sütün tamamının peynire dönüştüğü, peynir topakları ile suyun ayrıştığı görülür. Bu ayrışma, su ve peynir fazlarının tamamen ayrışmasına kadar devam edecektir. Su hafif yeşilimsi bir renk alacaktır.

Bu gözlemi tamamlayıp tencere ocaktan indirilir. Suyu süzülüp peynir topakları torbaya doldurulur. Torbanın ağzı sıkıca bağlanıp üzerine de temiz bir ağırlık konularak bekletilir. En az 12 saat, en iyisi de 24 saat baskı altında kalan peynir bu süre sonunda torbadan çıkarılıp isteğe göre dilimler halinde kesilir.

Afiyet olsun!

1 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık. Ben de bir süre sirke ile peynirimi kendim yaptım. Yapımı çok basit ve lezzetli oluyor. Diğer çeşitleri henüz denemedim. Bir peynir mayası ve çiftlik inek sütü bulursam hemen deneyeceğim..:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.