Kahvaltıda zeytinyağı, domates,tuz ve taze reyhanla çok güzel olur.
Mozzarella peyniri İtalya'da üretilen taze peynirdir.Kökenini "kısımlarına ayrılmış" anlamına gelen mozzo kelimesinden alır. Hakiki Mozzarella, manda sütünde elde edilir.
Mozzarella peyniri İtalya'da üretilen taze peynirdir.Kökenini "kısımlarına ayrılmış" anlamına gelen mozzo kelimesinden alır. Hakiki Mozzarella, manda sütünde elde edilir.
Bu nedenle mandanın en çok yetiştirildiği orta İtalya'ya has bir peynir türüdür.Ancak manda sütünün azlığı nedeniyle birçok yörede manda ve inek sütünün karışımıyla veya sadece inek sütü kullanılarak elde edilir. Sofralık ve pizzalık olmak üzere iki tip mozzarella peyniri vardır.Sofralık olan genelde yuvarlak,oval ve yumurta biçiminde,İçi ve dışı beyaz kabuksuzdur.Dış kısımları ince tabakalar halinde ayrılır.Hamuru elastiki ve yumuşak olur.Delikleri yoktur.Kokusu ve lezzeti taze ve hoştur.
Mozzarella peynirinin özelliği -18'C deki raf ömrünün 12 ay,+4'C deki raf ömrünün en fazla 15 gün olmasıdır.
Manda sütü olmadığı için bende tabi ki inek sütü ile yaptım.
MALZEMELER
8 litre taze süt
1,5 tatlı kaşığı limon tuzu
1 yemek kaşığı peynir mayası
1 su bardağı su
2-3 su bardağı kadar buz
iki ayrı bardaga 1 su bardağı suyu bölüştürün. 1,5 tatlı kaşığı limon tuzunu yarim su bardağı suda eritin. Diger bardaktaki yarim su bardağı suya peynir mayasını karıştırın.
Tencerenizdeki sütün içine suda erittiğiniz limon tuzunu ilave edin 30 saniye karıştırın.Sonra 32 dereceye kadar ısıtın.Yani yeni sağılmış süt sıcaklığında olacak.
Isınan süte peynir mayasını ekleyip 30 saniye tekrar karıstirip tencerenizin kapağını kapatın.10-15 dakika mayalanmaya bırakın.
Peyniriniz 15 dakika sonra sertleşmiş olmalı,bıçakla veya elinizle sertleşip sertleşmediğini kontrol edin. 3 cm.lik dilimlere ayırıp,bir kevgir yardımıyla dikkatli bir şekilde karıştırın.
Dilimleri birbirinden ayırın ama parçalanmasın. Tekrar tencerenizi ocağın üzerine alın bu sefer 43 dereceye kadar ısıtın. Derece ile ölçme imkanınız yoksa elinizi hafif ısıracak sıcaklıkta olmalıdır.
Peynir pelteleri aşağıya çökünce kevgirle alıp süzgece çıkarın.Elinizle bastırarak fazla suyunun çıkmasını sağlayın. Cıkan suyu tekrar tencereye koyup 85 dereceye kadar peynir altı suyunu ısıtın.Dikkat edin kaynamasın.
Bu işlemleri yaparken elinize mutlaka plastik bir eldiven giyin.Su çok sıcak olduğu için yanma riski olabilir.
Isınan suya suyunu süzdürdüğünüz peynirden bir parca alarak kevgirle birlikte daldırın.
10 saniye sıcak suyun içinde tutup çıkarın ve elinizle çekip uzatarak katlayıp aynı islemi bir kez daha tekrarlayın. Peynir pürüzsüz olana dek yapin 2 -3 kez yeterli oluyor.Fazla yaparsanız peyniriniz sert olur.
Peynir pürüzsüz olunca son seklini verin.
Daha önceden hazırladığınız 3 su bardağı dolu buzu büyük bir kaba koyup 1 litre su ilave edin ve yaptığınız mozzarelları içine atın.Soğuduktan sonra saklama kabında 15 gün saklayabilirsiniz. Eğer hemen tüketmeyecekseniz dondurucuda saklayın. Afiyet olsun.
Milujem syr Mozzarella, u nás je dosť cenovo drahý tvoj recept sa mi veľmi páči.Aj ja doma vyrábam domáce syry no na mozzarellu som si netrúfla. Možno vyskúšam, pekný recept.
YanıtlaSilĎakujem moc sa pokúsite plnené.
SilBenim çalışkan ,hamarat ve marifetli arkadaşım…
YanıtlaSilBunu da mı yaptın bayılıyorum sana …
Ellerine emeğine sağlık canım …
Sevgilerimi gönderiyorum…
Tesekkürler Emelcim, ne güzel sözler bunlar böyle, bende sana bayiliyorum.Sevgiler benden
SilMasallah tebrikler
YanıtlaSilellerinize saglik
Tesekkürler gülo hanim
SilMerhabalar aynen bu tarifi bende uyguluyorum ancak ben suda haslama yerine 2 dk mikrodalgaya atiyorum her seferinde cikarim suyunu suzup karistirip tekrar 2 dk mikrodalga yapiyorum en son kasar peyniri gibi olunca yuvarlayip son seklini veriyorum :)
YanıtlaSilLimon tuzu sitrik asit bu peynirin olmazsa olmazi tarifin 10 numara 5 yildiz tebrik ederim ellerine saglik:)
merhaba, elinize sağlık sorum şu peynir mayasını nereden bulbiliriz ve her peynir mayası uygunmudur yani mozerella peyniri için ayrı bir maya mı var?
YanıtlaSilSedef hanim sivi peynir mayasini büyük marketlerde bulabilirsniz, markasi farketmiyor. Özel bir maya yok, bütün peynir cesitlerinde kullanilan normal maya.Mozzarellada olmazsa olmaz limon tuzudur.
Silteşekkür ederim sieda hanım bir sorum daha var peki işleme başlamadan evvel ki sütümüz çiğ süt olacak değil mi?
SilEvet, cig süt olmasi lazim, paket sütlerle olmuyor
SilMerhaba ben taze manda peyniri aldım peynir altı suyumda var. Lor yapmıştım ondan kalan su. Anlattığınız son işlemi bende tekrarlasam olurmu( Sıcak Peynir altı suyuna daldırma işlemini)
SilO sekilde hic denemedim. Bir parcasini o sekilde deneyebilirsiniz eger peyniriniz tuzlanmamis taze peynirse , sonucunu yazarsaniz sevinirim.
Silsieda hanım gene ben peyniri yaptım ben örgü şekli verdim, acaba son işlemi yaparken tuz katsak nasıl olur ya da şekil verdikten sonra tuzlu suda salamura yapsak olur mu? teşekkür ederim tarifiniz fevkalade oldu çok mutluyum :)
YanıtlaSilSedef hanim, cok sevindim tarifte herseyin yolumda gittigie :) Evet son islemi yaparken az tuz ilave edebilirsiniz. Salamura mozarella icin uygun olmuyor, en iyi saklama sekli dondurucuda
YanıtlaSilBu peynir künefe peyriri olarak kullanılır mı acaba merak ettim ekşi oluyor mu denemek istiyorum çok güzel anlatmışsınız
YanıtlaSilEllerine sağlık Siedacım. En güzeli evde yaşamak aslında. Harika bir paylaşım olmuş.
YanıtlaSilÇok ayrıntılı ve güzel anlatmışsın. Mozzerella peyniri ne kadar meşakkatli emek verenlere ALLAH yardım etsin.
YanıtlaSilMaşallah subpanALLAH diyorum ellerine sağlık
Bunu yapmak maharet ister..Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilmerhaba sitrik asit tuzu yerine, limon suyu da kullanabilir miyiz? limon da sitrik asit olduğu için. yoksa limon tuzunu marketlerde bulabilir miyiz?
YanıtlaSilMerhabalar dilara hanim, limon suyu ayni etkiyi yapmiyor,limon tuzu daha yogun oldugu icin sanirim.Limon tuzunu her markette bulabilirsiniz.Mesela recel yaparkende bazi recellerde limon suyu güzel oluyor ama limon tuzu kulanilan receller her zaman daha uzun ömürlü olur.
Silben Rani çiftliğinin mozzarellasını kullanıyorum. yerli üretim oldugundan fiyat olarakta uygun. çok başarılılar.
YanıtlaSilKac kilo cikiyor 20 litre sutten tahmini olarak kac gr yada kilo mozzarella cikarabiliriz
YanıtlaSilTarif için teşekkür ederim aynısını yapıyorum fakat soğuk suya koyunca üzeri Tertil ayrılmaya başlıyor neden acaba
YanıtlaSilYani deri tabakası gibi bir şey oluşuyor ve soyuluyor ama baştan Aynı seninki gibi oluyor Normal mi acaba bilgilendirirseniz teşekkür ederim
YanıtlaSil