Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

23 Ekim 2014 Perşembe

OTLU PEYNIR NASIL YAPILIR



Van'ın geleneksel otlu peyniri ilkbaharda, hem sütün hem de otun bol olduğu dönemde, genellikle koyun sütünden üretilir. Ancak, koyun sütüne inek ve keçi sütü de karıştırıldığı olur.Ben koyun sütü bulamadığım için inek sütü ile denedim.
Sütler çiğ olarak ( eğer sütünüz yeni sağılmışsa sütün o sıcaklığı mayalama için uygundur ) ya da çok az ısıtılarak mayalanır. 10 litre süt için peynir mayasının kapağı ile bir kapak yeterli, siz kendi mayanızın üzerindeki talimatlara göre mayalayın.
Mayalama sıcaklığı yaklaşık 30 derecedir. 
Süt 1-2 saatte pıhtılaşır. Pıhtılaşan peynirinizi keskin bir bıçakla  birbirinden ayirin.Yesil suyu çıksın. 





Daha sonra bir kat pıhtı, bir kat önceden doğranmış çeşitli yabani otlar (yabani sarımsak, dağ nanesi ve kekiktir.) katılarak bez bir torbaya alınır. Yabani otları bulamazsanız taze kekik, taze yesil sarımsak ve nane kullanabilirsiniz. Ben yabani otlar konusunda çok şanslıyım. Ormandan toplamıştım :)





 İşlem bittiğinde  torbanın ağzı kapatılıp iki taş arasına sıkıştırılarak veya üstüne tahta ağırlık konarak süzülmeye bırakılır. Beş altı saat süzüldükten sonra elde edilen teleme, kalıp olarak ya da bir tezgah üzerinde el büyüklüğünde 2-3 cm. kalınlığında dilimlere bölündükten sonra tuzlanır veya salamuraya atılır.



 Tuzladığınız zaman cıkan suyunu peynirlerin üzerine dökün. 

Kavanozunuza koyarken her 2-3 sırada bir tekrar tuzlayın. Tuzunuz mutlaka kaya tuzu olmalı.Peynirinizin üzerine su ilave etmeyin bu şekilde tuzlu olarak bırakın.Çünkü ertesi gün peynir içindeki suyu salacaktır, bu su peyniri korumaya yeterli oluyor . Su eksik  olursa kaya tuzunu su ile birlikte kaynatıp soğutun, üzerine ilave edin. Peynirler, 2-3 ay  salamurada dinlenmeye bırakılır.  Afiyet olsun.





3 yorum:

  1. Harika görünüyor Sieda Nur :) Eline sağlık. Benim gibi peynir canavarı olan birisinin ağzını sulandırmaya yetti bu görüntüler doğrusu. Eline sağlık :) http://herrenk.com/

    YanıtlaSil
  2. süper olmuş. Her zamanki gibi peynir tariflerinde harika. Ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Ellerine kollarina saglik Siada`cim gercekten harika olmus bu gurbet elde ben bu tazecik otlari bulabilirmiyim bilmiorum ama bulmaya caliscam cok severim otlu peyniri yapicam insallah sanada haber ederim :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.