Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

1 Ekim 2014 Çarşamba

SİVAS HURMA TATLISI

Bayramların en rağbette olan tatlısı hurmadır. Başka yörelerimizde "Kalbura bastı" adıyla da anılan hurmanın Sivas’ta yapılanı bir başka güzel olur.





 Hurmanın özelliği tereyağın eritilerek tuzunun alınmasıyla hazırlanmasıdır. Tuzsuz tereyağdan yapılan hurma o kadar lezzetli olmaz. Eritilmiş tereyağın içine bir miktar da margarin konulabilir, bir yumurta, bir fincan yoğurt ilavesiyle hazırlanan karışıma un ve çok az da karbonat konularak hamur yoğrulur. Eskiden karbonat yerine küllü su konulurdu. Yoğurma işi parmak uçlarıyla yapılır ve hamur fazla örselenmez.Bende yapıyorum ama çocukluğumda sivas ta yedigim  hurma tatlısının tadı gibi olmuyor.


Tepsiye dizilen hurmalar kızartılır, sıcaktan şerbeti dökülür. Sivas’ta kestirme adı verilen şerbet, iki ölçü şeker bir ölçü suyun kaynatılması ve içine de biraz limon tuzu konulmasıyla hazırlanır. Hurma sıcak, kestirmesi soğuk iken dökülür. Hurmanın altındaki çukurlara iri dövülmüş cevizde  konulabilir. 



Sivas’ta bayramların en büyük özelliği gelen misafirlere, hangi saatte gelirlerse gelsinler yemek çıkartılmasıydı.Benim çocukluğumda et yemeği, sarma  hurma, bayram çorbası ile birlikte ikram edilirdi.Simdi hala bu gelenek devam ediyor.

Yarım paket margarin 
1 çorba kaşığı tereyağı 
1 çay kaşığı karbonat  veya kabartma tozu
1 fincan sıvı yağ 
1 yumurta
2 -3 yemek kaşığı yoğurt
3 su bardağı un 
2 yemek kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı limon suyu 
 1 su bardağı dövülmüş ceviz

Şerbet için: 

3 su bardağı şeker 
3.5 su bardağı su 
 yarim limon suyu 

Orta boy bir  tavada 125 gram margarini ve 1 çorba kaşığı tereyağını eritin, biraz soğumasını bekleyin,içine yumurtayı, yoğurdu, unu ve nişastayı ilave edin. Karbonat, limon suyu ve 1 fincan sıvı yağini ekleyin.


 Tüm malzemeleri elinizle  yoğurarak birbirine karıştırın. Malzemeler iyice yumuşasın, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin, ceviz içini direk hamura katip yoğurun. içinden elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. kalbur veya rendenin üzerinde desenlerini verip. Yağlanmış bir fırın tepsisine hazırladığınız tatlıları   dizin. 180 derecelik fırında, tatlılar pembe renk alana dek 45 dakika pişirin.  Cevizleri hamura koymadanda yapabilirsiniz. hamurunuzu ayni şekilde açıp içlerine ceviz doldurabileceğiniz gibi sade olarakta yapabilirsiniz.




Bu arada şerbet için gereken su ve şekeri bir tencereye alın. 

Kaynamaya başladıktan  ve biraz kıvam aldıktan sonra sonra limonu sıkıp, tencereyi ocaktan alın. Tatlınızın ilk sıcaklığı geçtikten sonra şerbeti tatlının üzerine döküp, bir süre bekletin. Tatlı, şerbeti iyice çektikten  sonra servis yapın.

6 yorum:

  1. Komşum çok güzel yapar. Bloğumdada Sivas Hurma Tatlısı tarifi var yenisiniyapacağım bende. Şu kalburda kıvırma işini bir türlü beceremiyorum. Komşuma havale olacağım yine :)) Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkürler
      Bende de ayni sorun vardi ama dogru aleti buldum sanirim.resimdeki celik tel cok isime yaradi :) Evin icinde gez belki uygun birse gözünün önündedir, kolay gelsin

      Sil
  2. Elinize sağlık benimde kalibiniz çok hoşuma gitti o ney acaba bana donermisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayse Hanim, öyle özel bisey degil.Evde cekmecede buldugum celik bir nihalenin üzerinde yaptim.

      Sil
  3. Ah ne güzeldir o hurmaların tadı,bu yaz bolca yedim Allahtan :)))

    YanıtlaSil
  4. eıne sağlık bende bır sıvas'lı olarak bayram geenekerım devam eder çok severım

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.