Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

16 Ekim 2014 Perşembe

Tam Buğday Ekmeği

Tam Buğday Ekmeği Nedir?

Tam buğday ekmeği, buğdayın bütün olarak öğütülmesiyle oluşan undan yapılır. Bir buğday taneciği üç kısımdan oluşur.
-Kepek: Buğdayın dış kısmı yani kabuğudur. Buğdayın ağırlık olarak %15′ini oluşturur. Özellikle lif bakımından zengindir.
-Endosperm: Buğdayın %82.5′luk kısmını oluşturur. Klasik beyaz un tamamen endospermden yapılır. Karbonhidratlar (özellikle nişasta) bakımından zengindir.

-Rüşeym: Buğdayın çekirdek kısmıdır ve ağırlık olarak %2.5′unu rüşeym oluşturur. B1, B6 ve B9 (folik asit) vitaminleri ve lif bakımından zengindir. Rüşeymde birçok aminoasit, vitamin, mineral, omega 3 ve omega 9 yağ asitleri bulunur.

1 kilo tam buğday unu
1 tatlı kaşığı pekmez ( ekmegin bayatlamasını geciktirmek için 
1 tatlı kaşığı tuz (tuzunu mümkün olduğu kadar az kullanıyorum )
1  paket yas maya (42 gram )
1 yemek kaşığı zeytinyağı
ılık su
Unu yoğurma kabına alın  ortasını havuz gibi acıp , maya, zeytinyağı ve pekmezi ilave edin.Tuzunu ununa karıştırın, mayanın üzerine gelmesin. Ilık su  ilave ederek  ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Çok kati olmasın çok cıvıkta olmasın. Su miktarını vermiyorum çünkü o kadar denedim her unda ayni ölcü tutmuyor.Yoğrulan hamuru mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru 3 eşit parcaya bölün. 3 tane ekmek olacak.Her bezeyi 5 dakika kadar iyice yoğurun içindeki hava kabarcıklarının çıkması için,katlama tekniğini kullanabilirsiniz.( yani hamuru elinizle hafif acıp katlayıp tekrar açıyorsunuz)5 dakikanın sonunda ekmeğinize son seklini verip  dikdörtgen kalıba veya tepsinize yerleştirin.En az  2 saat kalıpta  mayalanmaya bırakın,mayalanma süresi çok uzun olduğu için kalıbınızın büyüklüğüne göre hamur miktarını ayarlayın.1tatli kaşığı un ve yarım cay bardağı su ile bulamac yapın. Mayalanan ekmeğinizin üzerine fırça yardımıyla  yaptığınız bulamacı sürün. ilk 10 dakika 180 derecede ısınmış fırında sonra 170 derecede 40-45 dakika kadar kızarana kadar pisirin.Afiyet olsun.




2 yorum:

  1. Ekmek harika görünüyor. Tereyağı, beyaz peynir ve sıcacık çay eşliğinde olsa da yesek hani. Eline sağlık Sieda Nur :)

    YanıtlaSil
  2. Yaptıgınız ekmek çeşitlerine bayılıyorum elinize saglık sieda hanım sevgiler..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.