Zahter genellikle arap ülkelerinde çok kullanılan bir baharat çeşididir. Ülkemizde Hatay yöresinde de çok kullanılır. Bende bu güzel baharatı sevgili Ürdünlü kızımız Alaa nın sayesinde keşfettim.Hazır olarak alabileceğiniz gibi kendinizde evde yapabilirsiniz.
Zahter nedir ?
Karışımında Neler Var?
Kavrulmuş Nohut veya Leblebi - Kavrulmuş Menengiç (Yabani Antep fıstığı) - Kavrulmuş Karpuz Çekirdeği - Kavrulmuş Kavun Çekirdeği
Haşlanmış Kavrulmuş Buğday - Kekik - Mayana(Rezene) - Küzbara (Kişniş) - Kimyon - Sumak - Susam - Biber - Tuz
Esası bu olan karşıma kullanırken özel olarak Antep Fıstığı içi, Ceviz içi, Fındık içi, Hindistan cevizi rendesi de ekleyebilirsiniz.
Kahvaltılık Zahteri Yeme Şekli :
Daha fazla lezzet için ufalanmış ceviz veya antep fıstığı ekleyebilirsiniz.
Bir kaseye Kahvaltılık Zahter bir başka kaseye de zeytinyağı konur. Ekmek lokması önce zeytinyağına bandırılır daha sonra zahtere bastırılarak yenir.
Kavrulmuş Nohut veya Leblebi - Kavrulmuş Menengiç (Yabani Antep fıstığı) - Kavrulmuş Karpuz Çekirdeği - Kavrulmuş Kavun Çekirdeği
Haşlanmış Kavrulmuş Buğday - Kekik - Mayana(Rezene) - Küzbara (Kişniş) - Kimyon - Sumak - Susam - Biber - Tuz
Esası bu olan karşıma kullanırken özel olarak Antep Fıstığı içi, Ceviz içi, Fındık içi, Hindistan cevizi rendesi de ekleyebilirsiniz.
Kahvaltılık Zahteri Yeme Şekli :
Daha fazla lezzet için ufalanmış ceviz veya antep fıstığı ekleyebilirsiniz.
Bir kaseye Kahvaltılık Zahter bir başka kaseye de zeytinyağı konur. Ekmek lokması önce zeytinyağına bandırılır daha sonra zahtere bastırılarak yenir.
Kahvaltılık zahteri zeytinyağı tüketmemize vesile olduğu için kahvaltınızdan eksik etmeyin.
***************************
Zahterli çörek yapmak için gereken malzemeler :
1 kilo un
1 yemek kaşığı dolusu kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
2,5-3 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı dolusu kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
2,5-3 su bardağı ılık su
3-4 yemek kaşığı Tereyağı
Üzerine sürmek için 1 yumurta sarisi
1 cay bardağı Kahvaltılık Zahter
Unu yoğurma kabına alın mayayı tuz ve suyu ilave ederek hamurunuzu yoğurun. Mayalanması için oda sıcaklığında 2 saat bekletin. Mayalanan hamuru 4 eşit parçaya bölün. her parçayı açabildiğiniz kadar merdane ile açın.Acilan hamura erittiğiniz tereyağını her yerine gelecek şekilde sürün. Üstüne zahteri de serpip rulo yapın.Ruloyu kıvırarak dolayın, fırın tepsinize yerleştirip, yarim saat mayalandırın Üzerine yumurta sarisini sürün. 220 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pisirin.
Baharatlı tatları seviyorsanız bu tam size göre :) afiyet olsun.
Nefis kokusunu duyar gibiyim. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSil