Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

19 Mart 2015 Perşembe

AZERBAYCAN BAKLAVASI



Azeri dostlarımın tavsiyeleriyle baklavamı da yaptım. Tarcın ve karanfil kokusu geliyor.Yavaş yavaş mutfağımı lezzetli kokular sardı. Oldukça bol tereyağlı her kati cevizle dolu bu muhteşem lezzete kim hayır derki :) Kalori patlaması kısacası... 
Öncelikle bana mesajlarıyla yardımlarından dolayı  Isvecten Gülnar, Bakü den Saida, Grünstadt tan Elnure ye sonsuz teşekkürler.Çok sabırlılar masaallah her aşamasında mesajlarımdan bıkmadılar :)



Hamurun malzemeleri :
1 su bardağı süt
2 yumurta
200 gr. eritilmiş tereyağı
1 paket vanilya
findik kadar yas maya
Aldığı kadar un ( sütü ölçtüğüm bardakla 4,5 bardak )
 iç malzemeleri :
600 gr ceviz 400 gr toz seker
tarçın, toz karanfil,vanilya, muskat,zencefil
hepsinden yarim cay kaşığı bu malzemeleri büyükçe bir kasenin içinde karıştırın.


Arasına sürmek için yeteri kadar eritilmiş tereyağı

Sütü ılıtıp, erimiş tereyağını,yumurtayı, maya, vanilyayı karıştırıp 

yavaş yavaş unu ilave edin,kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.

Hamurunuzu 1 saat dinlenmeye bırakın.








20 tane küçük beze çıkıyor ben bir tepsiyi 13 kat yaptım. iki tepsi yapabilirsiniz.tepsinizin büyüklüğüne göre değişir.



1 saat sonra hamuru 12 parcaya ayirin. İki

parçasını biraz büyük yapin. Birisi alt için birisi de en üste koymak için olacak

ince bir şekilde acın. Tepsinizi yağlayıp ilk yufkanızı yayin.serdiğiniz yufkayı
yağlayın kenarlarındaki fazlalıkları keskin bir bıçakla kesin ve ceviz

şeker karışımından her yerine gelecek şekilde serpin.









Bu islemi 10 kat olana kadar yapin. Her kat yağlanıp ceviz seker karışımı 
serpilecek.


Son kat yufkayı serdikten sonra baklava dilimleri seklinde kesin.

2 yumurta sarisi,1 cay kaşığı sarı kök ( zerdacal), 3 yemek kaşığı sıvı yağı

karıştırılır, baklavanın üzerine sürülür. 




Her baklava dilimine birer fındık batırılır. Ben biraz daha süslü olsun diye kenarlarından kestiğim parçaları tekrar açıp kurabiye kalıbıyla kestim, onları her dilimin üzerine yerleştirdim.



170 derecede öncede ısıtılmış fırına koyun üzeri biraz kızarınca

çıkarıp bir daha dilimleri kesip eritilmiş 1 su bardağı tereyağını üzerine

döküp 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. 



Bu arada şerbetini hazırlayın, şerbetin ılık olması lazım.

Şerbetini döktükten sonra 2 dakika daha fırına koyulur.Sonra fırından alınıp

ılıyınca tepsiden servis tabağına dizilir.




Şerbet için :


2 su bardağı sekere 1,5 bardak  su koyup seker eriyene kadar karıştırın. Sekeri eridikten sonra ocağınızın altını açın.  Kaynamaya başlayınca yarim limon suyunu   ilave edip 5-6  dakika daha kaynatıp ocaktan alin,  2 yemek kaşığı bal ilave edin,soğumaya bırakın.

5 yorum:

  1. aman tanrımmm.... bu saatte bile 2 tane yerdimm :)

    YanıtlaSil
  2. Tarçın, karanfil kokusunu hissettim. Ellerinize sağlık...... :)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık Siedam bizim baklavamızdan epey farklı bir tarif denemek lazım..:)

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık Sieda'cığım... maşallah çok güzelolmuş yine

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.