Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

5 Mayıs 2016 Perşembe

En Doğal Yoğurt Mayası

Hıdırellez günü mayalanan yoğurt,  çiğ damlaları ile mayalanıp elde edilir.  Bütün sene  boyunca  bu maya  olarak kullanılmaya devam edilir.  Öyle tam yoğurt kıvamında olmuyor. Umarım bir kaç sefer mayaladıktan sonra düzelir :)

Bu yoğurdun üzerine nazar değmesin diye çörek otu serpilir. Hıdırellez günü elde edilen yoğurt mayası sadece akrabalara dağıtılır, herkese verilmez. Ayrıca her  evin   yoğurdu tatlı olmaz, bazı evlerde mayalanan yoğurt ekşi olur. 
 Sütün içinde zaten var olan yoğurt bakterilerinin çiğ damlaları ile çoğalarak yoğurt olduğu bilim adamları tarafından onaylanmıştır.  Anadoluda baharın başlangıcı ile yapılan yoğurdun daha şifalı olduğu inancı vardır. Bazı yörelerde evdeki bereketi temsil eder.
Hıdırellez sabahı yani 6 mayısta erken saatlerde otların üzerindeki ciğ taneleri kaşık yardımıyla toplanır.


 1 litreye 3 yemek kaşığı kadar ciğ eklenir. Normal yoğurt yapar gibi sarıp sarmalanır ve mayalanması beklenir. 3. kez mayalandığında yoğurdun kıvamı artık daha güzel olacaktır. Yoğurdun suyu da ekmek mayası yapımında kullanılır. 
Ben aynı gün ekşi maya da yaptım. Su yerine ekşimiş yoğurt kullandım.
1 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı ekşimiş yoğurt
1/2 su bardağı su hepsini  temiz bir kasede karıştırıp kapağını kapatıp ekşimesini bekliyoruz hepsi bu :)


Batıl bir inanış ama yörüklerden duyduklarımıza göre hidrellezden başka bir günde bu maya tutmazmış. 
Başka bir mayalanma sekli de söyle olur ...
Hıdırellez gecesi yani 5 mayıs gecesinde  kaynatılmış sütü ılık kıvama gelene kadar bekleyip ,sonra tahta bir kaşıkla 3 kez karıştırıp besmele çekilir ve üzerine bir tülbent örtülüp dışarda bırakılır. Sabah  yoğurt tenceresinin üzerine düşen cig tanelerinin yardımı ile mayalanır.

1 yorum:

  1. Bende yapacaktı unutum maya için yarın yaparim da olur sanırım :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.