19 -20 tane için Malzemeler :
1 kilo un
1 paket yas maya
1 kesme seker veya 1 tatlı kaşığı toz seker
1 tatlı kaşığı tuz
Mayayı yarim cay bardağı ilik suda eritin,eridikten sonra sekeri ve tuzuda ekleyin.
Ununu ekledikten sonra unun kalitesine göre ilik suyu ekleyerek ele yapışmayan ve formunu kolayca verebileceğiz bir hamur elde edin.Benim kullandığım un tas değirmenden organik tam buğday unu, yaklaşık olarak 1 kilo un için 3 su bardağı su yeterli oluyor.Hamurunuzu yaptıktan sonra 30 dakika mayalanmaya bırakın. 30 dakikanın sonunda tekrar yoğurun. Mayalanan hamurlarınızdan mandalina büyüklüğünde parcalar koparıp sekil verin ve bir bezin üzerine dizin.Tekrar 50- 60 dakika mayalanmaya bırakın. Bu işlemleri yaptıktan sonra 2 Litre suya 6 çorba kaşığı karbonat atıp eritin sonra kaynatın.60 dakikanın sonunda mayalanan ekmeklerinizi bu kaynayan suyun içine atıp bir kevgir yardımıyla alt üst ederek 30-40 saniye kaynatın.Dikkat edin bu esnada köpürmeler oluyor, elinizde yakmayın :)
Bu arada firininizi 200 derecede ısıtın.Eğer sıcak hava ayarında yapacaksanız 190 dereceye getirin.
karbonatlı suyun içinden çıkardığınız ekmekleri firin kağıdı serilmiş tepsinize çıkarın. üstlerini mutfağınızda bulunan en keskin bıçakla kesip, iri tuz ,susam, keten tohumu veya haşhaş tohumunu serpin. 20 dakika kadar pisirin. üstlerinin güzel kızarması lazim. Afiyet olsun.
Not : Eğer buzluga koymak istiyorsanız üzerine tuz eklemeyin.
Aksamdan hamurunuzu hazırlayıp, sabah kahvaltısını taze tazede yapabilirsiniz.
30 dakika mayalandıktan sonra
20 adet çıkıyor
2 Litre suya 6 çorba kaşığı karbonat atıp eritin
Karbonatlı suda hamurları haslarken
çok çok çok beğendim. Not aldım. İnşallah denemeliyim. Tarif için çok teşekkürler.
YanıtlaSilTesekkürler, degisik ekmek tatlarini seviyorsaniz mutlaka deneyin
Silbu haldım gibi pişmiş sanırım
YanıtlaSilEvet aynen öyle :) biraz daha az suda tutuyoruz
SilHerzaman ki gibi harikasınız..tarifi en yakîn zamanda deneyeceğim inşaallah )) ellerinize sağlık..
YanıtlaSilCok tesekkür ederim
SilSiedaciğim.... diyecek söz bulamiyorum.... sizi takip ettiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum....değişik ekmek tarifleri çok ilgimi çeker hep.... bunu da denemek istiyorum... karbonatlı suya atilması enteresan... ben de bu gün ekşi mayalı biberiyeli ekmek yaptim... bir ara fotoğraflayinca göstermek istiyorum sana... ellerin dert görmesin inşaAllah
YanıtlaSilbu ekmeğin tadını seviyorum çok yemiştim ama suda haşlanarak yapıldığını bilmiyordum çok güzel teşekkürler ellerine sağlık:)) bahriye'nin mutfağı
YanıtlaSilEllerine saglik siedam cok güzel olmus tarifini en kisa zamanda yapmak isterim
YanıtlaSilAnlatım çok iyi paylaşım için teşekkür ederim denemek lazım .
YanıtlaSil