Orjinal olarak misir unu ile yapılır.
Malzemeler;
1 bütün tavuk
1 Çay kaşığı Tuz
1 Büyük baş sarımsak
1 cay kasigi tane kisnis
Sarımsağı dövmek için ayrıca 1 tatlı kaşığı tuz
Şıpsı için;
2 Adet orta boy kuru soğan
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Tatlı kaşığı pul biber
5 Yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
Paste için;
2 Su bardağı pilavlık bulgur
Yapılışı;
Tavuk yıkanır, ayıklanır, ve parçalara ayrılır.
1,5 litre su ve 1 çay kaşığı tuz ilavesi ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Haşlanmış tavuk derince bir kaba alınır.
1 Tatlı kaşığı tuz ile birlikte dövülen kisnis ( kisnis tadini cok sevmedigim icin cok az ilave ediyorum,arzu eden miktari cogaltabilir.) ve bir baş sarımsak, suyu süzülmüş tavuk ile iyice karıştırılır.
Derin kabın kapağı kapatılır ve arada bir karıştırarak sarımsak ve kisnisin et tarafından iyice emilmesi sağlanır.
Bu işlemi şıpsı yapımına başlamadan yaklaşık 1 saat önce yapmak etin tuz ve sarımsağı iyice emmesini sağlamak için uygun olur.
Tavuklar ayrı bir yerde beklerken, derin bir tencerede rondodan geçirilmiş kuru soğanlar ile sıvı yağ birlikte kavrulmaya başlanır.
Soğan biraz sararıp, yumuşayınca 5-6 yemek kaşığı un eklenip hafif kavrulur pul biber ilave edilir.
1-2 kez karıştırdıktan sonra bu karışıma soguk sütü ve tavuğu haşlamak için kullanılan 1,5 litre tavuk suyu ilave edilip kaynamaya bırakılır.Tuzunu tavuk suyunun tuz oranına göre ayarlayın.Koyu kremali corba kivaminda olacak,yavaş yavaş karıştırılarak topaklaşması önlenir.
10-15 dakika kaynatılır.
Kaynamaya başlayınca sarımsak sosu içinde bekletilen tavuk etleri şıpsıye ilave edilir.
1 taşım daha kaynatılır.
Pasta yaparken ise; sıcak su ( varsa tavuk suyu ) derin bir tencere içinde ocağa konur ve tuz ve yıkanmış bulgur ilavesi ile kaynamaya bırakılır.
15-20 dakika kısık ateşte kaynayan bulgurun bir hamur kıvamına gelmesi beklenir.Biraz fazla pişmiş bulgur pilavı gibi...
Pişince ocaktan alınır ve kalın ve büyük tahta spatula ile ile kıvama gelene kadar yoğurulur.Sonra ıslatılmış kalibin içine bastırarak doldurulur veya geniş bir tepsinizin içine koyup ortası oyulur,eğer kalipta ise geniş bir tepsiye ters cevrilir, kenarına tavuklar dizilir,yaptığımız sosla birlikte servis edilir.
Yıllarrrrr önce yıllar önce Sivasda etli yapılanını yemiştim. Annenin ellerien sağlık.
YanıtlaSilCok tesekkürler, güzel dileklerini anneme ilettim :)
SilÇok hoş hiç duymamıştım ellerine sağlık ,
YanıtlaSilDenemenizi tavsiye ederim, degisik bir lezzet, cok tesekkürler
Silmaşallah anneciğğine uğraştırıcıymış bana göre
YanıtlaSilg +
Annem söyledi ben yaptim, ama arada kepceyi eline verdim,bulgurunu ezmek baya yorucu oluyor, tesekkürler ablacim, insaallah birgün kendi ellerimle senin icinde yaparim
SilSiedacım nefiss bir görüntü bu annenin ellerine, emeğine sağlık..selamlar
YanıtlaSilHarika görünüyor, çok orjinal bir tarif, elinize saglik:)
YanıtlaSilEllerine sağlık afiyet olsun.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.. Hoş bir tarif...
YanıtlaSilVaaaav süper bir tarif ve çok değişik, mutlaka deneyeceğim, eminim süper bir tadı vardır, ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilCok gpzel bir tarif daha ellerin dert görmesin anne tarifleri anne ellerinde bambaska güzel dir yemrek
YanıtlaSilHarika görünüyor.. Lezzetler bir arada harmanlanmış. Nefis olduğu kesin. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSil