Türkçesi kafkas gözlemesi diyebiliriz ama kafkas halkı arasında degişik isimlerle anılır benim bildiklerim: çeçence jeypelgeş, kumuklarda çudu, kuşhalarda velibah diye bilinir.
MALZEMELERİ:
İçi için: - 1 kilo patates - 1 çay bardağı süt - tuz, kara biber Hamuru için: - 1 kilo un, - 1 su bardağı süt - 1 yemek kasıgı tuz (tuzunu isteğe bağlı ayarlabilirsiniz - 4 yemek kaşığı sıvı yağ, aldıgı kadar un. 1 paket maya eklerseniz yumusak oluyor. Ben her zaman eklemiyorum.
250 gr tereyağ üzerine sürmek icin kullanilacak
İçinin hazırlanışı: Patatesi haşlayın ve püre yapın içine sütünü ( süt yerine kaymak daha güzel oluyor ) isteğinize göre tuzu ve baharatları katın iyice karıştırın. Sonra portakal büyüklüğünde patatesden toplar yapın bir kenara koyun.
250 gr tereyağ üzerine sürmek icin kullanilacak
İçinin hazırlanışı: Patatesi haşlayın ve püre yapın içine sütünü ( süt yerine kaymak daha güzel oluyor ) isteğinize göre tuzu ve baharatları katın iyice karıştırın. Sonra portakal büyüklüğünde patatesden toplar yapın bir kenara koyun.
Hamurun hazırlanışı:
Unun ortasını havuz şeklinde açın tuzunu atın ve diger sıvı malzemeleri katın ve kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun
YAPILIŞI:
Hamurdan patatesle ayni büyüklükte bezeler yapın tabak büyüklügünde (15-20 cm çapında) 1 cm kalınlıgında açın. Hazırladıgınız patates toplarından hamurun ortasına koyun ve hamurun kenarlarından tutarak bir bohça gibi toplayıp sıkıca yapıştırın ve unlayarak fazla basdırmadan yavaş yavaş oklava yardımı ile (35-30 cm çapında) tabak büyüklüğünde açın Hamurları açarken oklava kullanmadan patatesleri dışarıya çıkarmadan elinizle yavaş yavaş açarsanız daha iyi olur ben kolaylık olsun diye oklava ile yapılışını anlattım.sacda veya tavada iki tarafını kızartın bir tepsiye alarak, tereyağ ile iki tarafınıda yağlayın.( yağı eritip bir fırça yardımı ile sürüyorum bu daha kolay ve temiz oluyor)
Dört veya altı parçaya keserek, sıcak servis edin.
Dört veya altı parçaya keserek, sıcak servis edin.
Afiyet olsun....
Evet bende patatesli bazlama olarak yapmıştı. Bu isminide eklesem iyi olacak. ellerinize sağlık..
YanıtlaSilKafkas mutfaginda en cok kullanilan isim Velibah,cok tesekkürler
SilEllerine sağlık canım. Blog yazmadan önce çok sık yapardım. ama şimdi sıra hiç gelmedi yapmaya..:)) En kısa zamanda senin tarifinle deneyeyim..:)
YanıtlaSilofff öyle severimki ..ellerine sağlıkk
YanıtlaSilBloğundaki tariflere bayılıyorum. Önümüzdeki günlerde denenecek çok tarifin var. Bu da oldukça farklı bir tarif benim için. Ellerine sağlık canım. :)
YanıtlaSilBen velibahı çok severim. Biz bunu ilk yaptığımızda tüplü sacı halının üstüne koyduğumuzdan halımız yanmıştı:))) Anım bile var. Ellerine sağlık...
YanıtlaSil