Bahçeden topladığım yaprakları yıkayıp büyükçe bir cam kaseye yerleştirdim,üzerine kaynar su döküp beklettim salamura yapmayacağım için hic tuz eklemedim.ic malzemesini hazırlarken tuzunu ona göre ayarlamayı düşünüyorum.Yapraklardan bir kavanoz kadar kaldi onlarda rulo haline getirip kavanoza yerleştirdim üzerine bolca kaya tuzu ekleyip , kaynar suyu ekledikten sonra kavanozun kapağını kapatıp ters çevirdim. bu şekilde 1 sene boyunca hiç bozulmadan kullanıma hazı r oluyor,genellikle hep bir tencereye yetecek şekilde salamura yapınca açınca bozulmuyor.
MALZEMELER
1 kilo üzüm yaprağı ( salamura veya taze yaprak)
2 su bardağı pirinç
3 orta boy sogan
1 cay bardağı zeytinyağı
reyhan
taze veya kuru nane
maydanoz
tuz, karabiber, tarçın
1 kesme seker
istege göre cam fıstığı ve kus üzümü ( ben bu sefer koymadım )
Tencerenize yağınızı koyarak çok ince doğradığınız soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun, önceden ıslattığınız pirinçlerinizi ekleyip kavurmaya devam edin. Tuzunu ve sekeri ilave edin.Pirinçlerin üzerini 1 parmak geçecek kadar su ekleyip kaynamaya bırakın.kaynar kaynamaz ocağınızın altini en aza getirin.Suyunu çektikten sonra, reyhan, nane, maydanoz, karabiber, tarçın ( 1 cay kaşığı ) ve maydanozuda ekleyip demlenmeye bırakın.Artık sarmaya baslayabiliriz.
Bazıları masa üzerinde sararlar ama ben avucumun içine yaprağı sererek yapıyorum :)
Yaprağınızı düz bir yere serin içine bir kalem kalınlığında içinizden koyun ve sigara böreği sarar gibi sarin, sardığınız yaprakları tencereye koymadan önce 1-2 yaprağı tencerenin içine serin.sarmalarınızı tencereye muntazam olarak dizin. üzerini gececek kadar su ekleyip üzerine bir tabak kapatıp kısık ateşte suyunu kontrol ederek pişirin. Sarmaları pişirirken henüz olmamış üzüm koruklarından veya olgunlaşmamış eksi erik ekliyorum ekşiliği tam oluyor. Servis yaparken veya pişirirken limon suyu ilavesiyle ayni tadi sizde yakalayabilirsiniz.
Afiyet olsun
nefis çok severim , zeytinyağlı sarma yemesi doyum olmaz sevgiler
YanıtlaSilZeytinyağlı sarma en nefis klasikler arasında yerini hep koruyacak:)hiç bir şey yerini dolduramaz..:)elinize sağlık..
YanıtlaSilBende çocuklarımda yaprak sarmaya bayılır ellerinize emeğinize sağlık afiyet olsun.Zeytinyağlı yaprak sarması gibisi yok bence :))
YanıtlaSilher zaman sevmişimdir ellerine sağlık canım sevgiler..
YanıtlaSilEllerine sağlık çook severim zeytinyağlı sarmayı, olsada yesek..:)
YanıtlaSilOhhhh missss olsada yesem bu saatte bu lezzeti…
YanıtlaSilEllerine sağlık canım…
Helede bahçeden toplanan asma yaprağı yokmu ahhh ahhh çocukluğuma gittim anneannemin üst bahçesinden toplardık merdivenlerin üzeri sarılıydı asmalarla …
Afiyetler olsun canım…
Sevgiler...
maşallah çıkmış yaprakların afiyetle tüketin
YanıtlaSilg +
Of off bende sarsam iyi olacak
YanıtlaSilyaprak sarmasını çok severim.Helede taze üüzm yaprağı ekşi ekşi olur hafif hafif
YanıtlaSil