Ekmeğin ismini çeçence olarak yazdım ama diger çerkes boylarından bu ekmeği bilenler vardır.
Kafkas mutfağında et ve hamur çok önemlidir.Sebze yemeği yok denecek kadar azdır. O yüzden de et ve hamurdan ne kadar çeşit yapılabilirse her türünü denemişler.
Çerkes köylerinde nerdeyse unutulmaya yüz tutmuş bir çok ekmek cesidi var. Bu tarifinde unutulmaması gerek diye düşünüyorum. italyanların pizzasına rakip olabiliriz belki :)
Gürcülerin Hacapuri sine de görüntü olarak benziyor ama onlar genelde kıyma ve peynir kullanırlar.
Tek başına yemek yerine bile geçebilecek ekmek tarifi :
1 Kg tam buğday unu
2 tatlı kaşığı tuz
Su
100 gr. ekşi maya veya 1 paket yaş maya
Kuru et: 10 parça
Yapılışı
Un, tuz, su ve maya ile çok sert olmayan bir hamur yoğrulur.
Yağlı kuru etler kuşbaşı doğranır. 20 cm. çapında elde yassıltılan hamurun üzerine yerleştirilir. Tepsiye koyulur. Arzu ederseniz tek kişilik küçük ekmeklerde yapabilirsiniz. Ekmegin kenarına yumurta veya yoğurt sürülür.
Yağlı kuru etler kuşbaşı doğranır. 20 cm. çapında elde yassıltılan hamurun üzerine yerleştirilir. Tepsiye koyulur. Arzu ederseniz tek kişilik küçük ekmeklerde yapabilirsiniz. Ekmegin kenarına yumurta veya yoğurt sürülür.
200 derecede önceden ısıtılmış fırına sürülür. Ekmekler piştiğinde servise hazırdır.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim