Kumuk köylerinde yapılan bu ekmeğin birde hikayesi vardır.
Ne kadar batıl bir inanç olsa da yapılıyormuş :)
Yürüme zamanları geldiği halde düzgün yürüyemeyen çocuklar için yapılırmış.Minavı yapıp cuma saatinde çocuğu kıble yönüne dönderip çocuğun iki bacak arasından tekerlek seklinde yuvarlanırmış, yuvarlanan minavı da başka bir erkek çocuğu alıp kaçarmış. Sonradan yürürmüymüs bilmiyorum onu sormadım :)
Tarif için Naciye hanıma sevgilerimi gönderiyorum :)
500 gr. un (2-3 su bardağı)
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı (300 ml ) sıcak süt
yarim cay bardağı ılık su
1 paket yas veya kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
Minav aynı ekmek hamuru gibi ama sütü fazla sadece, birazda ekmek hamurundan sert oluyor.Yukardaki malzemelerle hamur yoğurun 30 dakika dinlenmeye bırakın.
Dinlenen hamurunuza simit şekli verin.
Elinizle biraz bastırın. Üzerine yumurta sarısı sürün çatalla şekiller yapin.
180- 200 derece arasında önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
pide gibi olmuş aslında . Bu minavın hikayeside çok ilginçmiş okuduğumda sert olmalı diye düşünmüştüm. Sevgiler ve ellerine sağlık
YanıtlaSilPiştikten sonra sert mi oluyor, yumuşak mi?
YanıtlaSilHayir cok sert olmuyor,pide gibi yumusakta olmuyor.
YanıtlaSil