Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

3 Şubat 2015 Salı

Özbek Tandır Ekmeği (Nân)

Özbekistan'da her evin bahçesinde tandir olurmuş ve her evin ekmek baskı deseni farklı olurmuş, komşular birbirlerine ekmek verince ekmegin hangi evden geldigini ekmek üzerindeki nakıştan anlarlarmış, bu cok hoşuma gitmişti ilk duyunca  bir nevi evin imzasi gibi



Özbekistanlıların sahur ve iftar sofraları için gelenekselleşmişi"patır" ekmek. Özbeklerde "nan" olarak adlandırılan ekmek çeşitleri arasında, süt ve tereyağı katılarak özel tandırlarda pişirilen "patır nan", Özbek sofrasının ayrılmaz bir parçasıdır.
 
Hudaykulov'a göre doğduğu Andican'ı beylikler arasında çıkan savaş yüzünden terk ederek, Hindistan topraklarını fetheden Babür Şah, Semerkant ekmeğini çok özler ve bundan dolayı Semerkant'tan "nanvayları" (ekmek ustalarını) getirtir. Babür Şah, Semerkantlı en ünlü ekmek ustaları tarafından hazırlanan Semerkant ekmeğinden memnun kalmaz ve ustaya ekmeğin hazırlanmasında hamura neyi katmadığını sorar. Semerkantlı usta da "Sultanım; sizin emriniz üzerine bu ekmeğe katılan tüm malzemeleri Semerkant'tan getirdik. Ancak Semerkant'ın havasını suyunu getiremedik" diye cevap verir.


Ülkedeki pazar yerlerinde özellikle "ekmek pazarları" bulunurken, bu pazarlarda odun ve kömürle pişirilen "patır" ekmeklerin ayrı bir yeri bulunuyor. özellikle Semerkant ekmeğinin çok ayrı bir tadı bulunduğu söylenir. 

Bu ekmegin asıl tadı tandırda yapılınca :) ama odun sobasında da aynı lezzeti yakalayabilirsiniz benim gibi




Semerkantın  ekmegi kadar lezzetli ekmeğimizin tarifi söyle :


350ml. ilik süt

1 yemek kaşığı tere yağı
1 paket kuru maya
2 tatlı kaşığı seker
1 yumurta beyazı ( sarisini üzerine sürmek için kullanıyoruz )
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı eksi kaymak
1 kilo  un
Sütün içine toz sekeri ve mayayı ilave edip karıştırın,maya kabarana kadar bekleyin. yoğurma kabına yoğurt,yumurta beyazı, tereyağı, kaymak ve tuzu koyup  elinizle karıştırın.mayayasini ilave edin. Yavaş yavaş unu karıştırarak yoğurun.


Normal ekmek hamurundan az daha sert bir hamur elde edin.
 İki misli olana kadar sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakın.Mayalanan hamurunuzu  dörde bölün.






Her parçayı tekrar yoğurun bu yoğurma islemi çok önemli, avucunuzun iciyle tezgah üzerine bastırarak yapmanız gerekiyor. Yaptığınız bezelerin üzerine elinizle sıvı yağı sürün.10 dakika daha bekletin,  bekleyen hamurun ortasından baslayarak elinizle inceltin.



Kenarlarına bastırmayın.Ortasını ister çatalla isterseniz herhangi bir baskı aletiyle nakışını yapın ve tepsinize alin. 

Üzerine 1 tatlı kaşığı sütle yumurta sarisini karıştırıp sürün tekrar tepside mayalanmaya bırakın. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kızarana kadar pi
şirin. Afiyet olsun.

Özbek ekmek baskılarından bazıları 



                                    




Bazen üzerine sadece tuzlu su sürenlerde oluyor zevkinize kalmış. 





6 yorum:

  1. ayy bu ne emek , bu ne güzel yazı, bu ne güzel ekmek .. Ellerine sağlık ve maşallah

    YanıtlaSil
  2. Coook tesekkürler Nursevin hanim, bu ne güzel bir yorum :)

    YanıtlaSil
  3. seni nakışcı,ekmekci becerikli kadın seniiiiiiiiiiiii bak bana ölmeden bu ekmeklerinden yedir tamam mı ?

    YanıtlaSil
  4. Özbek ekmek baskılarında aklım kaldı çok güzelmiş, buralarda satılmaz herhalde, çivi çakarak mı yapsam acaba :) Ekmeklerinizin hepsi birbirinden güzel, tabii peynirlerinizinde :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Tandırda pişen ekmeğin tadına doyum olmaz. Bence de aslolan bu. Ekmeklerinize büyük emek veriyorsunuz.
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkürler Nahide hanim, yorumuza cok sevindim. Sevgiler

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.