Bu mayanın keskin ve kendine has kokusu yüzünden,bazen nohut mayalı ekmek yapımında defne yaprağıyla ısıtılmış su kullanılır. Bazı ülkelerde nohut mayalı ekmek, tarçın, anason, karabiber, kişniş gibi kokusu baskın olan baharatlarla da tatlandırılır. İzmir'in meşhur kumru ekmeği de nohut mayası ile hazırlanır.
1 su bardağı organik eski nohut
2 çorba kaşığı un
1/2 çorba kaşığı şeker
1/'2 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı su
( arzu ederseniz suyunu kaynatırken 2 defne yaprağı atabilirsiniz )
2 defne yaprağı
Nohut mayasının tutturulabilmesi için, sürekli sıcak ortam, cam kavanoz, organik nohut, tahta karıştırma kaşıkları ve sabır gerekiyor.
1/2 bardak nohudu havanda veya rondodo parçalayın 2,5 bardak su, kaynatılıp biraz dinlendirilmiş (8-10 dakika) 2 çorba kaşığı organik tam buğday unu 1/2 tatlı kaşığı tuz 1/2 tatlı kaşığı seker
Nohutları kırdıktan sonra, temiz cam kavanozun içini bolca kaynar suyla iyice çalkalayın ve içine nohutları tuzu,sekeri ve unu ilave edin. Suyu kavanoza ekleyin ve tahta kaşıkla iyice karıştırın.. Kavanozun ağzını kapatıp kalınca bir battaniye ile sarın. Evin en sıcak köşesinde tutun. Bu maya sürekli sicak ortamda olmalı olmazsa tutmuyor. 45-46 derece maya icin ideal sicaklik.Eger cok sicak olursa mayanin ölme ihtimali yüksek
19-20 saat sonra mayanızı kontrol edin. Mayanız resimdeki gibi olduysa 2 parmak kalınlığında köpük varsa olmuştur.Mayayı süzün, nohutlarıda ekmek yaparken kullanabilirsiniz. Nohut suyunu ekmek hamurunun içine kullanmaya başlayabiliriz. Mutfağı saran "kötü" koku ve bol köpük mayanın aslında gayet iyi durumda olduğunu göstermektedir.
Ellerone saglik siedam bu güzel tarif icin cok Tesekürler😙
YanıtlaSilellerine sağlık
YanıtlaSilben nohut ekmeğini çok severim ama bu kadar uğraşamam ki :(( fırınlarda da bulamıyorum