1 kilo organik tam buğday unu veya cavdar unu
( ben kepekli kizil buğday unu kullandım )
2 tatlı kaşığı tuz
1 büyük cay bardağı eksi maya ( 200 gr. )
ılık su
Hamurun kıvamı ne çok cıvık nede çok katı olacak.
hamuru katlayarak yoğurun, yoğurdukça elinize yapışmayacak, elinize yapışmayınca kıvamı tam olmuş demektir.
İki misli olunca tekrar son seklini verip, unlanmis mayalanma sepetine alın.
Son kabarma olunca, yarım saat önceden fırını açmış olmalısınız ve içerisinde ekmeklerinizi pişireceğiniz kaplarınızı da fırına koymuş olmalısınız.Isinan kaplarin icine ekmeginizi hırpalamadan bir hamlede koyun ve üzerine keskin bıcakla kesikler atın.
Fırının en alt rafına ısıya dayanıklı bir kap içinde kaynar su koyarak pişirme Süresinin ilk 10 dakikasında nem üretilmesini sağlıyorum. kapaklı borcamlar bu tür ekmekler için uygun . Başlangıç ısısını 220 derece olarak başlatın. Bu ısıda kapaklı olarak 30 dakika; ardından kapağını alarak 200 derecede 20 dakika ve 180 derecede 10 dakika pisirin.
Veya 12 saat buzdolabında bekletip ertesi gün yine ayni teknikle pisirin.
Ellerine sağlık. ekşi mayalı ekmekde diğerleri gibi harika
YanıtlaSilEllerine saglikbe kadar lezzetli oldugu beli olsada yesek
YanıtlaSil