Bizim evin favorisi ama bu sefer birde patates ekleyince lezzetine lezzet katildi, mutlaka deneyin benden söylemesi :)
2 tane ekmek için malzeme :
1 kilo tam bugday unu
1bardak ekşi maya ( normal maya kullanacaksanız 1 paket )
3adet haşlanmış soğutulmuş rendelenmiş patates
1,5tatlı kaşığı tuz
2 bardak su ( su miktarını hamurun kıvamına göre ayarlayın )
Bu malzemelerle hamurunuzu yoğurup bir gece buzdolabında mayalanmaya bırakın. Benim evim soğuk olduğu için dışarıda bırakıyorum. Eğer hemen yapacaksanız, oda sıcaklığında mayalanmaya bırakmanız yeterli...Mayalanan hamurunuza katlayarak yoğurup son şeklini verin. Ekmek mayalama sepetlerinizi unlayıp ekmeklerinizi sepette mayalanmaya bırakın.
Bu arada kapaklı cam borcamı kapaksız olarak 230 derecede 30 dakika ısıtın. Mayalanan ekmekleri bir hamlede kabınıza yerleştirip üzerine jiletle kesikler atın. Kapaklarını kapatıp 30 dakika bu ısıda tutun. Sonra kapaklarını alıp fırının ısısını 200 dereceye getirin 20 dakika daha kalsın. En sonunda fırının ısısını 180 dereceye getirin 10-15 dakika daha pişirin. Bu süre bazen uzuyor, istediğiniz kızarmayı elde edince fırından çıkarıp ızgaranın üzerinde soğumaya bırakın. Afiyet olsun....
ellerinze sağlık
YanıtlaSilBirkaç dilimine yok demezdim...:) Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilEkmekler muhteşem görünüyor. Bende ekmegimi evde yapıyorum, Ekmek makınesi kullanıyorum. Şimdiye kadar hiç çavdar unu kullanmamıştım. Deneyebililirm. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSil