Bunun için cevizin sert kabukları henüz oluşmadan yapmak gerekiyor. Yesil cevizleri bıçakla kestiğinizde sorunsuz kolayca kesiliyorsa reçel için uygundur.Genelde mayıs sonu veya haziran başında cevizler bu olgunlukta oluyor.
Tariflerin çoğunda kireç suyuna yatırılıyor ama ben kirece yatırmadan yaptım. Zaten öyle uğraştırıyor ki bu sefer kireç eksik kalsin dedim :)
2 litre su
5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
6-7 tane karanfil
Yarım çay kaşığı limon tuzu
Cevizlerin üzerindeki yesil kabuklarını ince bir tabaka halinde soyun. Eldivenle soyun yoksa 1 hafta kadar elinizdeki siyah lekelerle gezmek zorunda kalirsiniz :) Cevizleri temiz bir kaba koyun,üzerini gececek kadar su ilave edip 10-15 gün boyunca her gün suyunu değiştirerek bekletin. Bu cevizdeki acı tadın çıkmasını sağlıyor.
Aslında bu asamadan sonra kireç suyunda bir gece bekletilir. Bekleyen cevizleri ovalayarak yıkayın, sonra 10 dakika kadar kaynatıp suyunu süzüp tekrar yıkayıp süzgece alin.
Seker ve suyu kaynatın ve cevizleri kürdan veya çatal yardımıyla şerbetin içine atin. 10-15 dakika kaynatıp ocağın altını kapatın.
Ertesi güne kadar bekletin cevizler şekeri çeksin.Sonra tekrar 1 tasım kaynatıp soğumaya bırakın. bu islemi 2-3 kere yapın. 3. kez kaynattığınızda karanfillerini atin. Son kaynatmada limon tuzunu ilave edin. Temiz kavanozlara soğuduktan sonra doldurup ağzını kapatın. Kavanozları 2-3 güneşte bıraktıktan sonra serin bir yerde saklayın. Zahmetli ama şifalı ve lezzetli bir reçel , şifa olsun.
:( Ah gerçekten de çok zahmetliymiş... Cevizi severim. Bir de reçelini deneyeyim dedim ama tarife bakınca vaz geçtim..:) Ellerinize sağlık.. Aslında gerçekten sadece şifa niyetine de olsa yapmak gerek...Afiyetle tüketin...
YanıtlaSilUğraştırıcıymış bayağı.Ellerinize sağlık
YanıtlaSilSelamlar, her yıl niyetlenirim kireç olayı yüzünden vazgeçerim. Bahçedeki cevizi bir kontrol edeyim, şartlara uygunsa size soracaklarım olacak tarifle ilgili. Ellerinize sağlık, afiyetle yemek nasip olur inşallah...
YanıtlaSil