Bu yoğurdun üzerine nazar değmesin diye çörek otu serpilir. Hıdırellez günü elde edilen yoğurt mayası sadece akrabalara dağıtılır, herkese verilmez. Ayrıca her evin yoğurdu tatlı olmaz, bazı evlerde mayalanan yoğurt ekşi olur.
Sütün içinde zaten var olan yoğurt bakterilerinin çiğ damlaları ile çoğalarak yoğurt olduğu bilim adamları tarafından onaylanmıştır. Anadoluda baharın başlangıcı ile yapılan yoğurdun daha şifalı olduğu inancı vardır. Bazı yörelerde evdeki bereketi temsil eder.
Hıdırellez sabahı yani 6 mayısta erken saatlerde otların üzerindeki ciğ taneleri kaşık yardımıyla toplanır.
1 litreye 3 yemek kaşığı kadar ciğ eklenir. Normal yoğurt yapar gibi sarıp sarmalanır ve mayalanması beklenir. 3. kez mayalandığında yoğurdun kıvamı artık daha güzel olacaktır. Yoğurdun suyu da ekmek mayası yapımında kullanılır.
Ben aynı gün ekşi maya da yaptım. Su yerine ekşimiş yoğurt kullandım.
1 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı ekşimiş yoğurt
1/2 su bardağı su hepsini temiz bir kasede karıştırıp kapağını kapatıp ekşimesini bekliyoruz hepsi bu :)
Ben aynı gün ekşi maya da yaptım. Su yerine ekşimiş yoğurt kullandım.
1 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı ekşimiş yoğurt
1/2 su bardağı su hepsini temiz bir kasede karıştırıp kapağını kapatıp ekşimesini bekliyoruz hepsi bu :)
Batıl bir inanış ama yörüklerden duyduklarımıza göre hidrellezden başka bir günde bu maya tutmazmış.
Başka bir mayalanma sekli de söyle olur ...
Bende yapacaktı unutum maya için yarın yaparim da olur sanırım :)
YanıtlaSil