Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

5 Şubat 2014 Çarşamba

HALTIMIŞ







Lezgi yemegi
isim olarak ne yazacağımı bilmiyorum,Çeçenlerde HALTIMIS,kumuklarda TAVLU HINKAL,SUYLI HINGEL,iRi HINGEL, CAĞA HINGEL;ceşit ceşit isimlendirilmiş,başka bir isim bilenler yorum yazsınlar lütfen,yemeklerin orijinal isimleri her zaman çok önemli benim için
MALZEME :


1 kilo un,su, 1 maya (40 gr.) Bazı  tariflerde karbonatla da yapılıyor. ( 1 kilo una 1,5 cay kaşığı karbonat) çok katı bir hamur olacak,hemen hemen kayseri manti hamuru gibi sert bir hamur,mayalanmasından sonra resimde gördüğünüz şekilde kesin ,unutmayın hepsi mutlaka ayni boyda olacak bu çok önemli,çünkü pişerken hepsinin ayni anda pişmesi gerekiyor. 

Kestikten sonra tekrar 15 dakika bir bezin üzerinde mayalanmaya bırakıyoruz.kaynayan suya ( 3-4 litre kadar, ) çok az tuz atabilirsiniz, ben hic tuz koymadım.hamurları incitmeden suyun içine atıyorsunuz 5,5 dakika da tam olarak pisti.Bu yemekte en önemli şey pişirme süresi, süreyi geçirirseniz çok sert bir hamur olur ve yenmez.onun için buna çok dikkat edin.Pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz hamurun ortasına kürdanı batırıp çıkardığınızda kolayca çıkıyor ve hamur yapışmıyorsa pişmiştir.Yanına haşlanmış dana veya tavuk eti yapabilirsiniz.Son yaptıklarımı su buharında pişiriyorum, daha güzel oluyor.
Sosu için :
1.sos : Dövülmüş sarımsak, ezilmiş peynir ve eritilmiş ve kırmızı biber eklenmiş tereyağı
2.sos : Haslanmış ezilmiş patatesi tereyağında kavurun.pul biber,karabiber tuz ve dövülmüş sarımsak ekleyip kavurun.üzerine az bir su ekleyip bir kez daha kaynatın sos kıvamda olacak

AFİYET OLSUN







10 yorum:

  1. Bunu deneymeyi cok istedim hic cesaret edemiyorum ellerine saglik cnm 👌

    YanıtlaSil
  2. Aslı Avar yemeğidir. Dağıstanda Avar hingeli derler. Adı Avarca Caha Hinkal, Türkçe anlamı iri hingel (Caha=iri, Hink-al=sıcak yenen şey-ler). Çeçenler haldımış derler. Çok lezzetlidir. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Aciklama icin cok tesekkürler Alp bey

    YanıtlaSil
  4. Babannem cok güzel yapar.Bende yapıyorum artık. Sizinde elinize sağlık tarifi görünce cok mutlu oldum.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkür ederim. Sizinde ellerinize saglik

      Sil
  5. Dasdanlılarda sodalı hinkal derler genelelde etsuyunda veya tavuk suyunda pişirilir ve sarmsaklı sìrkeye batırılıb etle beraber yenir

    YanıtlaSil
  6. Kafgaslarda sodalı hinkal deniliyor etsuyunda veya tavuk suyunda haşlanıp sarmsaklı sirkeyle yeniyor

    YanıtlaSil
  7. Bizde avariz biz çaha hingal deriz çok ta severim

    YanıtlaSil
  8. Bizde top hingel deriz

    YanıtlaSil
  9. Benim eşim lezgi bu hamur işinin adı bizimkilerde hago çok fazla yapıyoruz elinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.