Daha önce yabancı bir sitede resmini görmüştüm ama tarifi yoktu.Gıda boyasını da hiç sevmediğim için doğal yollarla nasıl yaparım diye düsündüm. Ispanaklı kek olduğuna göre ekmekte olur dedim.Yanınada başka renkli arkadaşlar bulduk mu tamamdır.Oldu galiba :))
Biraz ayrıntılı görünse de kolay oluyor yapması..Biraz hayal gücü olunca herşey oluyormuş
Aşağı yukarı 1 kilo un
tuz
1 paket instant kuru maya
1 cay bardağı kadar hazır dondurulmuş ıspanak veya ince doğranmış haşlanmış ıspanak
1 yemek kaşığı ev yapımı domates salçası
5-6 dilim kırmızı pancar
1 tatlı kaşığı zerdeçal
zeytinyağı
Bu ekmeği yaparken 4 ayrı hamur yoğuruyoruz
1. Hamurumuza 1 su bardağı un 1 tatlı kaşığı maya 2 yemek kaşığı zeytinyağı,1 cay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı zerdeçal ekleyip çok az su ilavesiyle sari hamurunuzu yoğurun.
2. Hamura 1 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı maya, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 cay kaşığı tuz ve ıspanakları ekleyip yesil hamurunuzu yoğurun.Ispakların suyu çıktığı için suya gerek kalmıyor ama gerekirse çok az ilave edin.
3. Hamura 1 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı maya, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı salçayı çok az su ilave ederek sulandırıp hamurunuzu yapin.Su eksik gelirse az ekleyin. Domates salçası yerine domates rendeleyip te koyabilirsiniz.Ev yapımı salcalarda tuz oranı yüksek olduğu için hic tuz eklemedim.
4.Hamura 1 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı maya, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ,1 cay kaşığı tuz ve püre haline getirilmiş kırmızı pancarı ile pembe hamurunuzu yapin.Ben suyunu kullandım ama pisince rengi beyaz olmuş, onun için pancar püresinde renk daha iyi olur diye düşünüyorum.
Geriye kalan unuda 1 tatlı kaşığı maya, 2 yemek kaşığı zeytinyağı,1 cay kaşığı tuz ve su ilave ederek normal hamurunuzu yapin.
Bütün hamurların kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olmalı. hepsini ayrı kaplarda mayalanmaya bırakın yaklaşık 40 dakika... Normal yaptığınız hamurdan kalıba koymadan önce üzerinin süsü için biraz ayırın, biraz un ilavesiyle biraz daha kati bir hamur elde edin.Başaklarını bu hamurla yapin.
Mayalanan hamurlarınızı zevkinize göre hafif yağlanmış pasta kalıbına yerleştirin. Her hamuru koyduğunuzda elinizle hamuru hafif su ile ıslatıp diğer hamuru öyle koyun ki birbirine kaynaşsın.En üste normal hamurdan kalıbınızın büyüklüğünde acıp tüm renkli hamurların üzerini kapatın.
Üzerine çırpılmış yumurta sarisi sürün,susamını ,cörekotunu ve haşhaşı serpin. En son üzerine başaklarını yapin. ve yumurta sürüp ekmeğinizin üzerine yerleştirin.
Basaklara yumurta sürmeyin. tekrar mayalanmaya bırakın.ilk 15 dakika 170 derecede önceden ısıtılmış fırında sonra 150 dereceye getirip üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.
ELLERİNE SAĞLIK MUHTEŞEM. ALLAH nazarlardan korusun..
YanıtlaSilCok tesekkürler Nursevin hanim
YanıtlaSilHarika görünüyor :) Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilüfffff bir başağın eksik kaldıydı o da tamamdır :))))))))
YanıtlaSilhay maşallah la havle kuvvete illa billah
MaşaAllah ablacım.Sanat eseri gibi subhanAllah 😍
YanıtlaSilTesekkürler canim
SilHarikasın Sultan ☺☺☺
YanıtlaSilCok tesekkürler yasemincim
Sil