Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

27 Kasım 2014 Perşembe

BALLI KAHVE ÖKSÜRÜĞE KORTİZONDAN DAHA İYİ GELİYOR

Solunum yolları enfeksiyonunu takiben ortaya çıkan ve üç haftadan uzun süren öksürük enfeksiyon sonrası öksürük tedavisinde ballı kahvenin kortizondan daha etkili olduğu gösterildi.

Bu tarifi sadece yetişkinler için kullanın çocuklar için kesinlikle uygun değil !








500 gram bal
5 yemek kaşığı Instant  kahve
karıştırılıp macun haline getirilir.
Günde 3 kere 1 bardak sıcak suya karıştırılıp içilir.


Kahve de alternatif tıpta öksürük tedavisi için tavsiye edilen ilaçlardan biridir ve balla birlikte verilerek her ikisinin beraber (“sinerjik etki”) daha etkili olabilecekleri düşünülmüştür.
Bal da kahve de tüm insanlar tarafından tüketilen emniyetli, birçok insan tarafından sevilen, her zaman her yerde bulunabilen ve ilaçlardan çok daha ucuz olan maddelerdir.
Primary Care Respiratory Journal isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada üst solunum yolları enfeksiyonunu takiben ortaya çıkan ve üç haftadan fazla devam eden öksürük şikayeti olan 97 hasta üç gruba ayrıldı.
Birinci gruptakilerin her birine içinde  bal ve  hazır kahve, ikinci gruptakilerin her birine içinde 320 miligram “prednizolon” ve üçüncü gruptakilerin her birine de içinde “guaifenesin” bulunan 600 gramlık macun şeklinde verildi.
Bu üç farklı ürünün paketleri, görünümleri, renkleri ve tatları aynı idi.
Hastalardan kendilerine verilen macundan bir çorba kaşığı (25 gram kadar) alarak bir bardak (200 mililitre) sıcak suda eriterek bir hafta süreyle ve günde üç defa 8 saat arayla içmeleri istendi.
Hastaların tedaviden önce ve sonra öksürüklerinin şiddeti onaylanmış vizüel analog anket skoru ile değerlendirildi.
Öksürük skorları ballı kahve içen grupta tedavi öncesi 2.9 tedavi sonrası 0.2; kortizon içen grupta tedavi öncesi 3 ve tedavi sonrası 2.4; guaifenesin içen grupta tedavi öncesi 2.8 ve tedavi sonrası 2.7 olarak bulundu.
Buna göre, ballı kahvenin enfeksiyon sonrası gelişen ve 3 haftadan uzun süren öksürüğü olan hastalarda kortizona göre daha etkili bir tedavi olarak hastalara tavsiye edilebileceği sonucuna varıldı.

25 Kasım 2014 Salı

Hangi Ekmek Hangi Durumlarda Yenmelidir?


Beyaz Buğday Ekmeği:
Kepeği tamamen ayrıştırılmış undan elde edilen beyaz ekmektir. Bazı bağırsak hastalıklarında ( kolit, ishal ) ve bazı mide rahatsızlıklarında ( ülser, gastrit ) tercih edilebilir.

Mısır Ekmeği:
Çölyak adı verilen gluten enerjisi hastalığında; buğday, arpa ve çavdar unlarından elde edilen hiçbir ürün tüketilmez. Bu hastalıkta mısır ekmeği veya glutensiz undan yapılan besinler tüketilir.

Çavdar Ekmeği:
Düşük tansiyonu olan veya kalsiyum takviyesi gereken kişilere önerilebilir. Şeker hastaları, hipertroidi hastaları ve sporcularda kullanımı tercih edilir.
Kepek Ekmeği: 

Önemli bir B vitamini kaynağıdır. Şeker hastalığı, kabızlık yada spastik kolon hastalıklarında tercih edilir.

Tam Buğday Ekmeği: 

İçeriğindeki E ve B Vitaminleri diğer ekmeklere göre daha zengindir. Kalsiyum, Demir ve Çinko içerir. Tokluk hissi verir. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalınbağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Antioksidan değeri yüksektir. Yaşlanmanın yavaşlamasına yardımcı olur.

Aklınızda bulunsun!
  • Kızarmış ekmek daha az kalorili değildir. Tek farkı, normal ekmeğe göre içeriğindeki suyun azalmış olmasıdır.

  • Öğle yemeğinde; etli, tavuklu yada peynirli bir salata ile ekmek yerseniz; öğleden sonra oluşabilecek kan şekeri düşmesini engellemiş olursunuz. Ekmek yemeden olmaz!

  • Kepekli ekmek, beyaz ekmeğe göre çok düşük kalorili değildir. Besin öğeleri bakımından beyaz ekmeğe göre daha zengindir. Bu da sağlığı korumada önem taşır.

  • Tam buğday ekmeğinin çiğneme süresi daha uzun olduğundan; doygunluk hissini daha çabuk sağlarsınız. 

Central Hospital
Dyt. Selma Turan
Beslenme ve Diyet Uzmanı

24 Kasım 2014 Pazartesi

Protein Ekmeği -Eiweißbrot


İçinde sadece 1 yemek kaşığı un olduğu için protein diyeti yapanlar için en uygun ekmek,hem doyurucu hem kilo yapmıyor...

1 su bardağı ince çekilmiş badem
1 su bardağı ince çekilmiş keten tohumu
1 su bardağı buğday kepeği
2 yumurta
1 yemek kaşığı tam buğday unu
2 su bardağı süzme yoğurt
1 cay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Bütün malzemeleri karıştırıp hamur haline getirin ve kağıt serilmiş kalıbınıza yerleştirip 5 dakika dinlendirin.170 derecede 40-45 dakika pişirin.





SEPET YAPALIM



750 gr.un
1,5 su bardağı süt
1 paket maya
6 kesme seker
1 cay kaşığı tuz
2 yumurta

Bu malzemelerle hamuru yoğurun, yoğurduktan sonra  120 gram tereyağını ilave edip tekrar yoğurun.İki misli olana kadar mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamurdan bir beze alip acin ve iki cm kalınlığında kesin.Önceden hazırladığınız alüminyum folyo ile kapladığınız ısıya dayanıklı bir kabin üzerine resimdeki gibi yerleştirip sepet şeklinde örün. Üzerine 1 yumurta ve 2 yemek kaşığı süt karıştırdığınız karisimi sürün. Firininizi önceden 180-200 derecede ısıtın ve en altta tepsinizi yerleştirin.Kızarana kadar pisirin. 

O sırada  sepetin kulpunu kalan hamurun yarısıyla sac örgüsü yapıp baska bir ısıya dayanıklı  kabin üzerine yerleştirin.En son kalan hamuru yine sac örgüsü seklinde örüp çelenk gibi yapin. Her iki yaptığınız hamurunda üzerine yumurtalı karışımdan sürüp ayni şekilde pisirin.  

Ördüğünüz sepeti  soğuduktan sonra kabin üzerinden dikkatlice çıkarın. 4 yemek kaşığı pudra sekeri 2 yemek kaşığı suyu karıştırın,  bunu yapıştırıcı olarak kullanın.Sac örgüsü seklinde yaptığınız çelengi  sepetinize bu seker karışımıyla yapıştırın. Kulpun her iki tarafına kürdanı saplayıp sepetinizin kulpunu da bu şekilde takın. Zevkinize göre süsleyip istediğiniz şekilde masanızda  kullanabilirsiniz .















23 Kasım 2014 Pazar

Tereyağlı Kafesli Ekmek



Tarif yine benim klasik süslü ekmek tarifim :) Bu  tip ekmekler için en uygun hamur olduğu için hep ayni tarif
400 ml. süt 
42 gram. Taze maya ( 1 paket)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta ( 1 yumurtanın sadece beyazını hamurun içine ilave edin, sarısı üzerine sürmek için)
1 yemek kaşığı tuz
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı  üzüm sirkesi
aldığı kadar un
yumuşak bir hamur için 800 gr.  un yeterli oluyor.
 Şeker,maya ve 3 çorba kaşığı un ısıtılan sütün içinde çözülür, ve kabarması beklenir.(yaklaşık 5-6 dk yükselir.) zeytinyağı, sirke ve tuzu çırpın.  aktif maya karışımı ekleyin.unu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı yumuşak oluyor.  Unu yavaş yavaş  ilave edin. 
Yoğurma kabınızın  kapağını kapatın.ve iki katına kadar  mayalanmaya bırakın.Mayalandıktan sonra tereyağını hamura karıştırıp iyice yoğurun. tekrar dinlendirin.Mayalanan hamuru kağıt serilmiş tepside veya pasta kalıbında istenilen şekil verilir tekrar mayalanmaya bırakılır.Mayalandıktan  sonra biraz zeytinyağı ile bir çay kaşığı süt  çırpılmış yumurta sarısı sürülür.175 derecede kızarana kadar pişirilir.








Hamurumdan  bir beze kadar  arttı onunla da üzüm  seklinde ekmek yaptım :)








22 Kasım 2014 Cumartesi

HAVUC SALATASI


500gr havuc
300 gr yogurt
4 dis sarimsak
yarim caybardagi yogurt
Havuclarin kabuklarini soyduktan sonra, rendeliyoruz ve siviyagda soteledikten sonra servis tabagina alip üzerine sarmisakli yogurtla kapliyoruz,hepsi bu kadar, süslemesini kendi hayalinize göre yapabilirsiniz

MÜSLİ EKMEĞİ -MUESLI BREAD-MÜSLI BROT



Her çeşit ekmegi denedim şimdiye kadar; bu tarifide ingilizce bir siteden aldım.
  Aşure Ekmeği -Muesli Bread- Müsli Brot
Oldukça besleyici bir ekmek 
MALZEMELER : 1 ekmek için 
ayni bardak ölçüsüyle yarim bardak  su
  1 büyük kulplu çay bardağı   süt
 müsli ( 1 bardak)
 1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı tüm fındık
1 avuç kuru kayısı
 2-3 yemek kaşığı bal

 hepsinden 1 avuç kuru böğürtlen / vişne / yaban mersini/ hurma
Kuru meyve miktarını zevkinize göre çeşitlendirebilirsiniz.
 8 yemek kaşığı su Mayayı eritmek için
15 gram yaş maya ( bendeki maya 42 gr. 1 cm kalınlığında kestim )
3 bucuk bardak un (  tüm bardak ölcüleri resimde görünen bardakla)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta

Üzerini süslemek için: Yulaf ezmesi

Kuru meyveleri küp şeklinde doğrayın, fındıkları ve fıstıkları da ekleyip, karıştırın.  (Bu  sefer ekmek için hazır doğranmış kuru meyve karısımı kullandım.) 


Müslinin üzerine sütü, suyu ve balı ekleyip, mutfak robotunda karıştırın. 30 dakika boyunca dinlendirin. Mayayı 50 gram suda eritin. Tuzunu ,Unla birlikte, hazırladığınız müsli karışımına ekleyin. 2-3 dakika boyunca yoğurun.ve kasedeki tüm  malzemeyle hamurunuzu yoğurun.

Hamuru un serptiğiniz  tezgahınıza yayıp,  acın. Üzerine kuru meyve karışımını serpin,sonra  2-3 kere  katlayın. Meyveler ve yemişler iyice hamura yayılana kadar yoğurun.Hamuru bir kaseye koyun, üzerini bir örtü ile örtüp, ılık bir yerde 1 saat kadar dinlendirin.


Hamurunuzla   istediğiniz ekmek seklini yapın. Tepsiye veya kalıbınıza yerleştirin. Çırptığınız yumurtayı ekmeklerin üzerine sürüp, yulaf ezmesini serpin.   30 dakika dinlendirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 35 - 40 dakika pişirin.







19 Kasım 2014 Çarşamba

Minav


 Kumuk köylerinde yapılan bu ekmeğin birde hikayesi vardır.
Ne kadar batıl bir inanç olsa da yapılıyormuş :)
Yürüme zamanları geldiği halde düzgün yürüyemeyen çocuklar için yapılırmış.Minavı yapıp cuma saatinde çocuğu kıble yönüne dönderip çocuğun iki bacak arasından tekerlek seklinde yuvarlanırmış, yuvarlanan minavı da başka bir erkek çocuğu alıp kaçarmış. Sonradan yürürmüymüs bilmiyorum onu sormadım :)





Tarif için Naciye hanıma sevgilerimi gönderiyorum :)


500 gr. un  (2-3 su bardağı)
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı (300 ml ) sıcak süt
yarim cay bardağı  ılık su
1 paket yas veya kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker


Minav aynı ekmek hamuru  gibi ama sütü  fazla sadece, birazda ekmek hamurundan sert oluyor.Yukardaki malzemelerle hamur yoğurun 30 dakika dinlenmeye bırakın. 


Dinlenen hamurunuza simit şekli verin.






Elinizle biraz bastırın. Üzerine yumurta sarısı sürün çatalla şekiller yapin.





180- 200 derece arasında önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.







Litschi - Liçi Reçeli





Litschi Reçeli yaptım ,değişik aromalı,çok güzel bir tat 
300 gr, Litschi nin kabuklarini soyup cekrideklerini cikarip 4 parcaya böldüm, üzerine 400 gr toz seker , 400 ml su ve 3 yemek kasigida gül surubu ekleyip koyulasana kadar kaynattim istedigim kivama gelince iki yemek kasigi taze limon suyunu ekleyip 1 dakika daha kaynatip ocaktan alip sicakken cam kavanoza koydum.

HOKKURi


Değişik harika bir Çerkes yemeği daha... Dağıstan lak(gazikumuh) yemeği hokkuri bunun adı....Bu yemeğe haşlanmış tavuk,parça et veya kurutulmus et konulur.Cok degisik isimleride var yöreye göre degisiyor sanirim
SIRSIR HINKAL
HOKKURi
ZELTiK
HELTiM
HUKKURi

Bu yemegin yanina baska yemek yapilmaz, tek basina ögündür

YAPILISI :

5-6 kişilik
300 gr. barbunya
400 gr. un
sucuk Miktarını kendinize göre ayarlayın
1 adet sogan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz,karabiber,pul biber
3-4 dis sarımsak
Barbunyalarınızı aksamdan ıslatın,ertesi gün barbunyaları haşlayın.

400 gr. un tuz ve suyla mant
ı hamuru sertliğinde hamur yoğurun.
5 dakika dinlendirdikten sonra. resimdeki şekilde önce 
şeritler halinde kesilir ve parmak veya bir bıçak yardımıyla resimdeki gibi hamurun ici oyulur..bütün hamur bittikten sonra,tencerede kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atılır   yapılan hamurları suya atin,sonra haşladığınız barbunyaları içine atıp hamurlar pişene kadar kaynatın. Tavada tereyağını eritip küp seklinde doğranmış soğanı, sarımsağı ekleyip kavurun,minik minik doğranmış sucuklarıda ekleyin,salçayla birlikte hafif kavurun ( salça olmasa da olur )

Pisen hinkellerin üzerine bu karışımı döküp bir dakika  daha kaynatın ve bekletmeden servis yapin.Bu yemegi mümkün olduğu kadar servise yakin yapın yoksa hamurları şişer ve lezzeti o kadar güzel olmaz.Afiyet olsun..

18 Kasım 2014 Salı

Degin Jijig Töhen Beypig - KURU ETLİ EKMEK

Ekmeğin ismini çeçence olarak yazdım ama diger  çerkes boylarından bu ekmeği bilenler vardır.



Kafkas mutfağında et ve hamur çok önemlidir.Sebze yemeği yok denecek kadar azdır. O yüzden de et ve hamurdan ne kadar çeşit yapılabilirse her türünü denemişler.  


Çerkes köylerinde nerdeyse unutulmaya yüz tutmuş bir çok ekmek cesidi var. Bu tarifinde unutulmaması gerek diye düşünüyorum. italyanların pizzasına rakip olabiliriz belki :) 


Gürcülerin Hacapuri sine de görüntü olarak benziyor ama onlar genelde kıyma ve peynir kullanırlar.


Tek başına yemek yerine bile geçebilecek ekmek tarifi :


 1 Kg tam buğday unu
2 tatlı kaşığı tuz
Su
100 gr. ekşi maya veya 1 paket yaş maya
Kuru et: 10 parça

Yapılışı

Un, tuz, su ve maya ile çok sert olmayan bir hamur yoğrulur.
Yağlı kuru etler  kuşbaşı doğranır. 20 cm. çapında elde yassıltılan hamurun üzerine yerleştirilir. Tepsiye koyulur. Arzu ederseniz  tek kişilik küçük ekmeklerde yapabilirsiniz. Ekmegin kenarına yumurta veya yoğurt  sürülür.
200  derecede önceden ısıtılmış fırına sürülür. Ekmekler piştiğinde servise hazırdır.
 Kuru etlerin yağları ekmeğe geçerek tadına doyulmaz lezzette bir ekmek ortaya çıkarmaktadır. Eğer kuru et yoksa kavurmuş kuşbaşı et kullanabilirsiniz.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.