Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

20 Nisan 2015 Pazartesi

NOHUTLA YAPILAN EKMEK MAYASI- 1

Bu mayanın keskin ve kendine has kokusu yüzünden,bazen nohut mayalı ekmek yapımında defne yaprağıyla ısıtılmış su kullanılır. Bazı ülkelerde nohut mayalı ekmek, tarçın, anason, karabiber, kişniş gibi kokusu baskın olan baharatlarla da tatlandırılır. İzmir'in meşhur  kumru ekmeği de nohut mayası ile hazırlanır.



1 su bardağı  organik eski nohut
2 çorba kaşığı un
1/2 çorba kaşığı şeker
1/'2 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı  su

 ( arzu ederseniz  suyunu kaynatırken 2 defne yaprağı atabilirsiniz )
2 defne yaprağı

Nohut mayasının tutturulabilmesi için, sürekli sıcak ortam, cam kavanoz, organik nohut, tahta karıştırma kaşıkları ve sabır gerekiyor.


1/2 bardak nohudu havanda veya rondodo parçalayın 2,5 bardak su, kaynatılıp biraz dinlendirilmiş (8-10 dakika) 2 çorba kaşığı organik tam buğday unu  1/2 tatlı kaşığı tuz 1/2 tatlı kaşığı seker 


Nohutları kırdıktan sonra, temiz cam kavanozun içini bolca kaynar suyla iyice çalkalayın ve içine nohutları tuzu,sekeri ve unu ilave edin. Suyu kavanoza ekleyin ve tahta kaşıkla iyice karıştırın.. Kavanozun ağzını kapatıp kalınca bir battaniye ile sarın. Evin en sıcak köşesinde tutun. Bu maya sürekli sicak ortamda  olmalı olmazsa tutmuyor.  45-46 derece maya icin ideal sicaklik.Eger cok sicak olursa mayanin ölme ihtimali yüksek


19-20 saat sonra mayanızı kontrol edin. Mayanız resimdeki gibi olduysa 2 parmak kalınlığında köpük varsa olmuştur.Mayayı süzün, nohutlarıda ekmek yaparken kullanabilirsiniz. Nohut suyunu ekmek hamurunun içine kullanmaya başlayabiliriz. Mutfağı saran "kötü" koku ve bol köpük mayanın aslında gayet iyi durumda olduğunu göstermektedir.









2 yorum:

  1. Ellerone saglik siedam bu güzel tarif icin cok Tesekürler😙

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık
    ben nohut ekmeğini çok severim ama bu kadar uğraşamam ki :(( fırınlarda da bulamıyorum

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.