Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

17 Haziran 2015 Çarşamba

Ceviz Reçeli

Ceviz reçeli oldukça uğraştırıcı bir reçel ama bazi hastalıklara sifa olduğu için hemen hemen her sene 1- 2 kavanoz yapıyorum.




Bunun için cevizin sert kabukları henüz oluşmadan yapmak gerekiyor. Yesil cevizleri bıçakla kestiğinizde sorunsuz kolayca kesiliyorsa  reçel için uygundur.Genelde mayıs sonu veya haziran başında cevizler bu olgunlukta oluyor.

 Tariflerin çoğunda kireç suyuna yatırılıyor ama ben kirece yatırmadan yaptım. Zaten öyle uğraştırıyor ki bu sefer kireç eksik kalsin dedim :)

50-60 tane olgunlaşmamış ceviz

2 litre su
5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
6-7 tane karanfil
Yarım çay kaşığı limon tuzu

Cevizlerin üzerindeki yesil kabuklarını ince bir tabaka halinde soyun. Eldivenle soyun yoksa 1 hafta kadar elinizdeki siyah lekelerle gezmek zorunda kalirsiniz :) Cevizleri temiz bir kaba  koyun,üzerini gececek kadar su ilave edip 10-15 gün boyunca her gün suyunu değiştirerek bekletin. Bu cevizdeki acı tadın çıkmasını sağlıyor.

Aslında bu asamadan sonra kireç suyunda bir gece bekletilir. Bekleyen  cevizleri ovalayarak yıkayın, sonra 10 dakika kadar kaynatıp suyunu süzüp tekrar yıkayıp süzgece alin.
Seker  ve suyu  kaynatın ve cevizleri kürdan veya çatal yardımıyla şerbetin içine atin. 10-15 dakika kaynatıp ocağın altını kapatın.  

Ertesi güne kadar bekletin cevizler şekeri çeksin.Sonra tekrar 1 tasım kaynatıp soğumaya bırakın. bu islemi 2-3 kere yapın. 3. kez kaynattığınızda karanfillerini atin. Son  kaynatmada limon tuzunu ilave edin. Temiz kavanozlara soğuduktan sonra doldurup ağzını kapatın. Kavanozları 2-3 güneşte bıraktıktan sonra serin bir yerde saklayın. Zahmetli ama şifalı ve lezzetli bir reçel , şifa olsun. 

3 yorum:

  1. :( Ah gerçekten de çok zahmetliymiş... Cevizi severim. Bir de reçelini deneyeyim dedim ama tarife bakınca vaz geçtim..:) Ellerinize sağlık.. Aslında gerçekten sadece şifa niyetine de olsa yapmak gerek...Afiyetle tüketin...

    YanıtlaSil
  2. Uğraştırıcıymış bayağı.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Selamlar, her yıl niyetlenirim kireç olayı yüzünden vazgeçerim. Bahçedeki cevizi bir kontrol edeyim, şartlara uygunsa size soracaklarım olacak tarifle ilgili. Ellerinize sağlık, afiyetle yemek nasip olur inşallah...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.