Abhaz mutfağı eski çağlardan bu güne taşıdığı yemek türleriyle çok zengin bir kaynağa sahiptir.
Abısta, Abhazlarca milli bir yiyecek olarak kabul edilir.Eskilerde Axudz denilen çavdar benzeri bir tahıldan yapılmaktaymış. Ancak mısırın Abhazya ya gelmesi ile tamamen mısır unuyla yapılmaya başlanmış. İnce ve kaba elenmiş olarak zevke göre yapmak mümkündür. Karıştırmak için Amhabısta denilen özel bir karıştırıcı kullanılırmış.
Malzemeler:
500gr. mısır unu
1/2 litre kaynamış su
Yapılışı:Teflon bir tencerede su kaynatılır.Mısır unu elekten geçirilerek kaynayan suya dökülür ve hızlıca karıştırılmaya başlanır.Suyu tamamen içine çeken hamur devamlı alt-üst edilerek pişirilir.Şekillendirilerek soğuması için bir tabağa alınır.
Abaza pastasına tuz konulmaz. Bir nevi ekmek yerine geçer.Özelliği Abaza veya Çerkez peynirinin dilim dilim üzerine dizilerek yenmesidir.Genelde yanında sos seklinde sızbal yapılır. Et veya tavukla servis yapılır.
SIZBAL
Malzemeler:
500gr.yoğurt
2 veya 3 adet yumurta
500gr.yoğurt
2 veya 3 adet yumurta
1 çorba kaşığı kadar acıka
Bir demet (5-6 sap)taze kişniş
İstenirse birkaç tane taze soğan
İstenirse birkaç tane taze soğan
Yapılışı:
Yumurtalar tam pişmiş olarak haşlanır.Yoğurt bir kaseye konup içine 1 kaşık acıka ilave edilerek pürüzsüz bir şekle gelinceye kadar karıştırılır.Kişnişler yıkanıp ince ince doğranır ve sızbala katılır.Haşlanmış yumurtalar da en son kaseye oturtulur ve Abaza pastası ile birlikte servis edilir. Erik ve ısırganlı olarakta yapılır.
Yumurtalar tam pişmiş olarak haşlanır.Yoğurt bir kaseye konup içine 1 kaşık acıka ilave edilerek pürüzsüz bir şekle gelinceye kadar karıştırılır.Kişnişler yıkanıp ince ince doğranır ve sızbala katılır.Haşlanmış yumurtalar da en son kaseye oturtulur ve Abaza pastası ile birlikte servis edilir. Erik ve ısırganlı olarakta yapılır.
Bir Çerkes olarak bizim evin favori yemeklerinden olduğunu belirtmeliyim hem de Gaziantep'li annemin elinden yiyoruz :D
YanıtlaSil