Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

19 Kasım 2015 Perşembe

Taş Fırın Sevdası :)

Uzun zamandan beri bahceme yaptırmak istedigin fırınıma nihayet kavustum:) 
Sabırsızlıkla hemen yaktım tabi ki :) 


iki gün üst üste denemedigim sey kalmadı nerdeyse,o kadar cok hamur yaptım ki ekmeklerin bir kısmını arkadaslara vermek zorunda kaldı












Taş fırın kullanmaya başladıktan sonra bir çok seyi deneyerek öğreniyorsun. Evdeki fırınlardakinden daha çok hararetli olduğu kesin. Fırını yaktıktan sonra 350 -400 derece sıcaklığa çıkmasını bekliyorum. Fırının  tavanındaki  isli görünümün beyazlaşmaya başlaması  firinin iyice ısındığına işaret eder. Fırının kapağını   biraz acık bırakıp derecesinin düşmesini sağlayın.ilk etapta pizza pide yapımı için uygun olan sıcaklık 280 -250 derece, Fırındaki kor olan atesi kenara çekip, fırın tabanını     ıslak temizleme beziyle silin.Bu hem firinin ısısının biraz düşmesine hemde nem oranının artmasına yarar.Kenara çektiğiniz korun üzerine bir parca daha odun atıp alevlenmesini bekleyin . Alev aldıktan sonra pizza ve pidelerinizi fırına atabilirsiniz.Her türlü et türünü de bu sıcaklıkta pişirebilirsiniz.Ama kontrol etmeyi unutmayın çünkü evde kullandığınız fırınlar gibi degil, eliniz alisana kadar tedbiri elden bırakmayın.










  Ekmek yapımı için sıcaklığın düşmesi gerekiyor. Alevi bitmiş ve kor artık inmiş, fırın ısısı düşmüş olmalı. Yaklaşık olarak 150  -200 derece olması lazım.  Hamurunuz mayalandıktan sonra  ekmeklerinize son seklini verip mayalanma sepetinde mayalanmaya bırakın.Mayalanmış ekmekleri öncelikle fırında ateşten uzak bir yere bırakıp iyice  dış kabuğunun pişmesini sağlıyorum. Bu aslında altının ve üstünün aynı anda yavaş ve içten içe pişmesini sağlar.  

Taş fırınlarda ekmegin üstü, altından daha hızlı sürede pişer.  Arada ekmeğe bakmayı unutmayın. Yerlerini değiştirmezseniz  her yeri tam olarak pişmeyebilir.
Sizin hamuru nasıl yoğurduğunuz, ortam ısısı, mayanızın kalitesi ve ekmekte kullandığınız süt, bal ve şeker gibi mayalanmaya yardim eden malzemeler ekmeğin kalitesi için çok önemlidir.Tatlandırma için koyduğunuz  katkıların ekmeğin tadı dışında mayalanma sürecine etkisi yoktur. 
Ben  ekmeği  yaparken  un, tuz, su  ve maya dışında  katkı eklemeyenlerdenim.Bazen zeytinyağı eklerim sadece...


Ekşi maya ile yapılan ekmeklerin, her evde kendine özgü bir lezzet alabildiğini duyunca önce çok şaşırmıştım.  Herkesin hamur yoğurma süresi, kullanılan un,maya bu değişikliklerin sebebi sanırım .Verimli, güzel mayalarınız olsun insaallah _) 

8 yorum:

  1. Öncelikle hayırlı olsun Sieda hanım.. Kıskanmamak elde değil. Benim de böyle bir fırın hayalim var. (Önce bir bahçeli ev olmalı tabii..) Ben de evde yapıyorum ekmeğimi. İçinde ne olduğunu bilmemin huzuruyla da yiyorum. Her türlü et yemegi de eminim ki mükemmel olacaktır. Keyfiniz bol olsun. Sağlıcakla.. :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Ali bey ,inşaallah sizinde hayaliniz gerçek olur...

      Sil
  2. bu fırına bayıldım evim yapılıyorken illaki bende yaptıracağım muhteşem güle güle kullan canım
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı olsun... Hamuru da pişeni de bereketli olsun... güzel güzel ekmekler yapmışsınız. Ellerinize sağlık.. Sevgiler..:)

    YanıtlaSil
  4. Abla tek kelimeyle bayıldım harika birşey eminim yemek yapmayı seven herkez çok istiyordur böyle birşey. Hayırlı olsun, Bereketli olsun.

    YanıtlaSil
  5. Hayırlı olsun cnm güzel güzel ekmekleri gelsin ekmekler yemekler artık taa fırında tadı bambaşka olur

    YanıtlaSil
  6. Fırınınız sanki hazır satın alınmış gibi..çok merak ettim nereden aldığınızı. yazı diliniz de çok hoş pişirdikleriniz de. teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,güzel yorumunuz icin cok tesekkürler, firinim italyadan hazir yapilmis olarak geldi.Gercekten cok memnunum yaktiktan sonra 3 gün boyunca sogumuyor

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.