Bu Tarifi Paylaş
27 Kasım 2017 Pazartesi
IHLAMUR MAYALI EKMEK
IHLAMUR ÇİÇEĞİNDEN EKMEK MAYASI öncelikle aşağıdaki linki okumalısınız.
Tarifi : http://lifestylesieda.blogspot.de/2017/04/ihlamur-ciceginden-ekmek-mayasi.html
Orta boy bir kavanoza 500ml oda sıcaklığında su ve bir avuç kuru ıhlamur çiçeği koydum ve 13-14 saat sonra bal rengi suyu maya olarak kullandım.
Ekmegimizin Tarifi
400ml. ıhlamur suyu (100ml mi ıhlamur çiçekleri çekmiş)
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı pekmez
6 yemek kaşığı zeytinyağı
600gr. Ekmeklik un
50gr.çavdar unu
Bu malzeme ile bir hamur yapın yapış yapış bir hamur oluyor,yoğurma kabından kendi kendine ayrılana kadar yoğurun. 10 dakika dinlendikten sonra gelişi güzel katladım hafif yağladığım kalıba koyup oda sıcaklığında bıraktım ve üzerini streçle kapattım ve gidip gelip kontrol etmeyin, ben öyle yaptım da sabırsızlıktan :) 12-13 saat bazende daha uzun sürüyor kabarması sabırla bekleyin bu ekmek durup durup birden kabarıyor hiç merak etmeyin. Bekleyin kabarsın. Kabardıkdan sonra 180 derecede 50-60 dakika pisirin.
Mayalanmış ekmeğinizin üzerine fırça ile su sürüp susam serptim. Mis gibi ıhlamur kokusu saracak mutfağınızı ,şimdiden deneyenlere kolay gelsin.Afiyet olsun.
Etiketler:
cicek mayasi,
EKMEKLER,
ihlamur mayali ekmek,
ihlamur mayasi,
vahsi maya
30 Eylül 2017 Cumartesi
Kestane Unlu Ekmek
İsmine ne yazacağımı bilemedim :) Tabi ki eksi mayalı 3 un ceşidinin birleşimiyle lezzetine lezzet katıldı.
Gelelim Tarifine
220 gram Kamut unu ( horasan )
200 gram Kestane unu
400 gram ekmeklik tam buğday unu
8 gram kaya tuzu ( 1 yemek kaşığı suda eritilmiş )
50 gram ekşi maya
600 ml. su
Tuz hariç tüm malzeme ile hamurunuzu yogurun, 30 dakika sonra tuzunu ekleyip 2 saat kadar dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamuru 5 kez her 30 dakikada bir tur hamurun kenarından ortasına alarak katlayın. 5 turun sonunda tekrar iki misli kadar kabarınca son şeklini verip hafif yağlanmış ve susamla kaplı kalıba alin. yaklaşık 5 saat kalıpta mayalanan ekmegin üzerine fırça yardımıyla su sürüp susamını serpiştirin. Elektrikli fırında 200 derecede 35-40 dakika pisirin. Ben taş fırında 250 derecede 35 dakika pişirdim. Bazen hamurunuz hava sartlarından dolayı erken mayalanabilir o yüzden hamurunuzu iyi gözlemleyin. Kalıpta kabaran ekmeğinizi iki misli olunca pişirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Gelelim Tarifine
220 gram Kamut unu ( horasan )
200 gram Kestane unu
400 gram ekmeklik tam buğday unu
8 gram kaya tuzu ( 1 yemek kaşığı suda eritilmiş )
50 gram ekşi maya
600 ml. su
Tuz hariç tüm malzeme ile hamurunuzu yogurun, 30 dakika sonra tuzunu ekleyip 2 saat kadar dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamuru 5 kez her 30 dakikada bir tur hamurun kenarından ortasına alarak katlayın. 5 turun sonunda tekrar iki misli kadar kabarınca son şeklini verip hafif yağlanmış ve susamla kaplı kalıba alin. yaklaşık 5 saat kalıpta mayalanan ekmegin üzerine fırça yardımıyla su sürüp susamını serpiştirin. Elektrikli fırında 200 derecede 35-40 dakika pisirin. Ben taş fırında 250 derecede 35 dakika pişirdim. Bazen hamurunuz hava sartlarından dolayı erken mayalanabilir o yüzden hamurunuzu iyi gözlemleyin. Kalıpta kabaran ekmeğinizi iki misli olunca pişirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Etiketler:
EKMEKLER,
eksi mayali ekmek
1 Eylül 2017 Cuma
İncirli Baklava
Cevizli incirli ,sütlü şerbetli lezzetine doyamayacağınız bir tatlı 😊
Hamuru için:
1 çay bardağı süt1 çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta
Yarım paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı sirke
Yarım limon suyu
Yarım çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un( 3 su bardağı kadar )
İçi için:
500 gr kuru incir
2 su bardağı süt
Yarım su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz
Şerbeti için:
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Açmak için:
Nişasta
Üzeri için:
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
ilk önce şerbetini hazırlayalım. Şerbet soğuk tatlı sıcak olacak. Tencereye süt su ve şekeri alıp şeker eriyene kadar sürekli karıştırın. Şekeri eridikten sonra karıştırmayı bırakabiliriz. 10 dk kadar kaynadıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakın.
İncirleri yıkayıp sap kısmını kesin ve dörde bölün,üzerine sütü ilave edin sütü çekene kadar pişirin.piştikten sonra kenara alin ve cevizleri çok küçültmeden robottan geçirin. ardından incirleri de robottan geçirin ve ikisini karıştırın.
Simdi hamurumuzu yapmaya baslayabiliriz. Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip yumuşak bir hamur elde edin. Unu dikkatli ilave edin. hamur fazla katı olmayacak kulak memesi yumuşaklığında olması gerekiyor.
Yaptığınız hamuru 10 dakika dinlendirip 8 eşit parcaya bölün.
Her bir bezeyi nişasta yardımıyla açın. İnceltebildiğimiz kadar inceltin. Sonra oklavaya sarin kenarlarından büzüştürüp oklavadan o şekilde çıkarın. Büzüştürülen hamurları kuruması için bekletin. Büzdüğünüz hamurları ilkinden başlayarak açın. Sonrasında üzerine iç harcı top şeklinde aralıklı yerleştirip kenarlarından kapatın. İncirleri olmayan boşluk bıraktığımız kısımlardan sıkıp sonrasında bu kısımlardan keserek tepsiye yerleştirin.
Üzerine eritilmiş tereyağını fırça yardımıyla sürün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pisirin. Fırından aldıktan sonra yaptığınız sütlü şerbeti dökün. Afiyet olsun.

Üzerine eritilmiş tereyağını fırça yardımıyla sürün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pisirin. Fırından aldıktan sonra yaptığınız sütlü şerbeti dökün. Afiyet olsun.
Etiketler:
sütlü tatlılar,
şerbetli tatlılar,
TATLILAR
11 Mayıs 2017 Perşembe
Ekmek Süsleme
Etiketler:
Eiweißbrot,
EKMEK SANATI,
EKMEK SÜSLEME,
EKMEKLER
4 Mayıs 2017 Perşembe
EKŞi MAYALI KIZIL BUĞDAY EKMEĞi
750 ml. su
2 tatlı kaşığı kaya tuzu
100 gr. ekşi maya
Un, 700 ml. su 100 gr. eksi maya ile hamurunuzu yoğurun. kalan 50 ml. suyun içinde tuzu eritin. 1 saat sonra erittiğiniz tuzlu suyu hamura yedirin. ilk anda sanki suyu çekmeyecek gibi oluyor. Hamurunuzu güzelce yoğurduktan sonra dinlenmeye bırakın. Genelde ben gece hamuru yapıyorum ve buzdolabında ertesi güne kadar bırakıyorum yaklaşık 10-12 saat.12 saat sonra hamuru oda sıcaklığında 1 saat kadar bırakıyorum. Hamur biraz kendini bırakınca her yarım saatte bir 3-4 kez katlıyorum.Son katlamadan sonra ekmegin son seklini verip kalıba koyuyorum . bu malzemeden iki tane ekmek çıkıyor. Kalıpta iki kati olana kadar bırakıyorum. 250 derece 40 dakika pişiriyorum. Bu verdiğim derece taş fırın için, evdeki fırında aynı derece çok yüksek gelebilir.


Etiketler:
EKMEKLER,
eksi mayali ekmek
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)