Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

9 Şubat 2014 Pazar

Evde Beyaz Peynir Yapımı







Yine bir peynir günümüz daha basarili geçti 
1.aşama: Sütü tencerelere boşaltıp parmağımız yanmayacak kadar ısıtıp büyük


 bir leğene boşaltalım. Sütün   sıcaklığı ılık olmalı.Sütü sakın kaynatmayın




2.aşama: Bir kasede biraz suyla açtığınız 2 kaşık yoğurt hazırlayalım ve ilk


 olarak yoğurdu sütün içine karıştıralım.Yoğurt yoksa  mayayı ekleyebilirsiniz.


3.aşama: Ardından iki kaşık peynir mayası( peynir mayasının üzerinde ya
zan


 ölcüleri iyi okuyun ) koyalım ve kaşıkla biraz karıştıralım. benim kullandığım


 maya çok etkili bir maya 15 litre için  2 cay   kaşığı mayayı yarim cay bardağı su 


ile karıştırıyorum. her maya ayni olmaya bilir .onun için uyarıları dikkate 


alin.


Resimde görülen mayayi  heryerde bulabilirsiniz.Yukarda verdigim ölcü bu mayanin ölcüsü degil... 10 litre süt icin mayanin kapagi ile 2 ölcü maya yeterli oluyor.





Üzerini kapatarak 1 saat 


mayalanmaya bırakıyoruz.O


 esna da sütün içinde kesikler göreceksiniz.




4.aşama: İşte bir saatin sonundaki o harika mayalanma 


görüntüsü.Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi mayalanan sütün üzerine yeşil 


suyunun çıkmış olması gerekiyor.










Artık içi tamamen pelteleşmiş durumda.


5.aşama: Bıçakla atabildiğiniz kadar çizikler atıp pelteyi birbirinden ayırıyoruz.

6.aşama: Herhangi temiz bir bez ya da tülbent de olabilir.Ama ben bunun için 


özel bir süzdürme kesesi hazırlamıştım.Pelteyi süzdürelim.Süzdürdükçe peynirin


 oluşumunu gözlemleyebilirsiniz.Resimde gördüğünüz gibi peynir artık oluştu.


7.aşama: Peyniri keseden çıkartmadan sıkışması ve kalan suyunun süzülmesi 


için üzerine 5 lt'lik su bidonu koydum.Siz ağırlık yapacak herhangi bir şey 


koyabilirsiniz.Bu şekilde 4-5 saat bekletiyoruz..Önceden hazırlayıp soğuttuğum 


tuzlu suyum vardı.Peynirleri kavanoza koyup üzerine suyu boşalttım.Bu peynir 


ne kadar uzun süre salamura da kalırsa o kadar lezzetleniyor. 


Salamura icin 1 lt suya 200 gr kaya tuzu 
Peynirlerinizin en 4 hafta tuzlu suda kalması gerekiyor,beklemeden yemenizi tavsiye etmem,cig sütten yapıldığı için  hastalık riski fazla olabilir. Peynirin suyunu atmayin, kaliptan  cikardiginiz peynirleri torba ile beraber 5 dakika kadar kaynatirsaniz,bu riskide önlemis olursunuz.











13 yorum:

  1. yapmak isterdim doğrusu..çok severim böyle peynirleri..eline sağlık canm

    YanıtlaSil
  2. Arkadadasim ben bu peyniri yaptıktan sonra sicak suda kayhastalik hastalik riskinde olmuyot

    YanıtlaSil
  3. ellerin dert görmesin canım benim hep böyle üret inşallah

    YanıtlaSil
  4. Ellerine saglik canim keske burda da ciftlik olsaydi peynir yapsaydim

    YanıtlaSil
  5. Bizim peynirleri sağ olsun halen teyzem yapıp gönderiyor ama artık benim de bir yerden yapmaya başlamam lazım, bu kadar güzel anlatan da varken :) Elinize sağlık, iyi günlerde yenilsin.

    YanıtlaSil
  6. Mrb bu peyniri 5 litre süt ile yapsak yoğurt ve maya ölçüsü nasıl olmalı cevaplarsanız sevinirim dolapta süt var bu peyniri yapmak istiyorum

    YanıtlaSil
  7. Selamlar Özgül Hanim, 5 litre süt icin Türkiyede satilan peynir mayasini kullanacaksaniz 1 yemek kasigi yeterli oluyor,mayayi 2 kasik suyla karistirdiktan sonra süte karistirin, eger baska bir maya kullaniyorsaniz, mayanin üzerinde yazan ölcülere uyun, aksi taktirde maya fazla gelebilir.Yogurt olmasi sart degil,kolay gelsin

    YanıtlaSil
  8. Ellerine Sağlık...Taze Süt bulsamda bende senin bu güzel Tarifini denesemm

    YanıtlaSil
  9. Harikasın.En kısa sürede bende yapmak istiyorum.Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  10. harika becerileri okumak çok zevkli, kutlamak daha da güzel))) birşey sormadan geçemiycem"Peynirin suyunu atmayin"demişsiniz...kullanma alanlarından fikriniz vardır umarım(cevabınız gelirse şimdiden teşekkürler)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar Deniz hanim, yorumunuz icin cok tesekkürler, Peynir suyunu tuz ile kaynatip yapilan peynirler icin salamura suyu yapiyorum, Ekmek yaparken hamuruna su yerine peynir suyu ilave ediyorum.Bazende bir kavanoza doldurup ilerde yapacagim peynir icin mayalamaya yardimci olarak kullaniyorum. Ayrica peynir suyu bir cok hastalikta sifa amacli kullanilir :) Özellikle cilde cok iyi gelir. Dogal probiyotiktir :)

      Sil
  11. neden kendi kullandığınız mayayı göstermiyorsunuzda başka maya gösteriyorsunuz aynı değil ki mayalar hiççte aynı olmuyor o maya amatör maya şirden maya en etkili mayadır bu arada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gösteremiyorum çünkü ben bir arkadaştan aldım şirden mayasını minik bir kavanozda üzerinde etiket falan yok o yüzden,herkesin bulabileceği bir mayanın fotoğrafını paylaştım onun için. Üzerindeki ölçüye göre yapınca aynı oluyor onuda denedim. Burda peynir mayasını eczaneler satıyor, Türkiyede nasıl bilmiyorum

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.