Yine bir peynir günümüz daha basarili geçti
1.aşama: Sütü tencerelere boşaltıp parmağımız yanmayacak kadar ısıtıp büyük
bir leğene boşaltalım. Sütün sıcaklığı ılık olmalı.Sütü sakın kaynatmayın
2.aşama: Bir kasede biraz suyla açtığınız 2 kaşık yoğurt hazırlayalım ve ilk
olarak yoğurdu sütün içine karıştıralım.Yoğurt yoksa mayayı ekleyebilirsiniz.
3.aşama: Ardından iki kaşık peynir mayası( peynir mayasının üzerinde yazan
ölcüleri iyi okuyun ) koyalım ve kaşıkla biraz karıştıralım. benim kullandığım
maya çok etkili bir maya 15 litre için 2 cay kaşığı mayayı yarim cay bardağı su
ile karıştırıyorum. her maya ayni olmaya bilir .onun için uyarıları dikkate
alin.
Resimde görülen mayayi heryerde bulabilirsiniz.Yukarda verdigim ölcü bu mayanin ölcüsü degil... 10 litre süt icin mayanin kapagi ile 2 ölcü maya yeterli oluyor.
Üzerini kapatarak 1 saat
mayalanmaya bırakıyoruz.O
esna da sütün içinde kesikler göreceksiniz.
4.aşama: İşte bir saatin sonundaki o harika mayalanma
görüntüsü.Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi mayalanan sütün üzerine yeşil
suyunun çıkmış olması gerekiyor.
Artık içi tamamen pelteleşmiş durumda.
5.aşama: Bıçakla atabildiğiniz kadar çizikler atıp pelteyi birbirinden ayırıyoruz.
6.aşama: Herhangi temiz bir bez ya da tülbent de olabilir.Ama ben bunun için
özel bir süzdürme kesesi hazırlamıştım.Pelteyi süzdürelim.Süzdürdükçe peynirin
oluşumunu gözlemleyebilirsiniz.Resim de gördüğünüz gibi peynir artık oluştu.
7.aşama: Peyniri keseden çıkartmadan sıkışması ve kalan suyunun süzülmesi
için üzerine 5 lt'lik su bidonu koydum.Siz ağırlık yapacak herhangi bir şey
koyabilirsiniz.Bu şekilde 4-5 saat bekletiyoruz..Önceden hazırlayıp soğuttuğum
tuzlu suyum vardı.Peynirleri kavanoza koyup üzerine suyu boşalttım.Bu peynir
ne kadar uzun süre salamura da kalırsa o kadar lezzetleniyor.
Salamura icin 1 lt suya 200 gr kaya tuzu
Peynirlerinizin en 4 hafta tuzlu suda kalması gerekiyor,beklemeden yemenizi tavsiye etmem,cig sütten yapıldığı için hastalık riski fazla olabilir. Peynirin suyunu atmayin, kaliptan cikardiginiz peynirleri torba ile beraber 5 dakika kadar kaynatirsaniz,bu riskide önlemis olursunuz.
1.aşama: Sütü tencerelere boşaltıp parmağımız yanmayacak kadar ısıtıp büyük
bir leğene boşaltalım. Sütün sıcaklığı ılık olmalı.Sütü sakın kaynatmayın
2.aşama: Bir kasede biraz suyla açtığınız 2 kaşık yoğurt hazırlayalım ve ilk
olarak yoğurdu sütün içine karıştıralım.Yoğurt yoksa mayayı ekleyebilirsiniz.
3.aşama: Ardından iki kaşık peynir mayası( peynir mayasının üzerinde yazan
ölcüleri iyi okuyun ) koyalım ve kaşıkla biraz karıştıralım. benim kullandığım
maya çok etkili bir maya 15 litre için 2 cay kaşığı mayayı yarim cay bardağı su
ile karıştırıyorum. her maya ayni olmaya bilir .onun için uyarıları dikkate
alin.
Resimde görülen mayayi heryerde bulabilirsiniz.Yukarda verdigim ölcü bu mayanin ölcüsü degil... 10 litre süt icin mayanin kapagi ile 2 ölcü maya yeterli oluyor.
Üzerini kapatarak 1 saat
mayalanmaya bırakıyoruz.O
esna da sütün içinde kesikler göreceksiniz.
4.aşama: İşte bir saatin sonundaki o harika mayalanma
görüntüsü.Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi mayalanan sütün üzerine yeşil
suyunun çıkmış olması gerekiyor.
Artık içi tamamen pelteleşmiş durumda.
5.aşama: Bıçakla atabildiğiniz kadar çizikler atıp pelteyi birbirinden ayırıyoruz.
6.aşama: Herhangi temiz bir bez ya da tülbent de olabilir.Ama ben bunun için
özel bir süzdürme kesesi hazırlamıştım.Pelteyi süzdürelim.Süzdürdükçe peynirin
oluşumunu gözlemleyebilirsiniz.Resim
7.aşama: Peyniri keseden çıkartmadan sıkışması ve kalan suyunun süzülmesi
için üzerine 5 lt'lik su bidonu koydum.Siz ağırlık yapacak herhangi bir şey
koyabilirsiniz.Bu şekilde 4-5 saat bekletiyoruz..Önceden hazırlayıp soğuttuğum
tuzlu suyum vardı.Peynirleri kavanoza koyup üzerine suyu boşalttım.Bu peynir
ne kadar uzun süre salamura da kalırsa o kadar lezzetleniyor.
Salamura icin 1 lt suya 200 gr kaya tuzu
Peynirlerinizin en 4 hafta tuzlu suda kalması gerekiyor,beklemeden yemenizi tavsiye etmem,cig sütten yapıldığı için hastalık riski fazla olabilir. Peynirin suyunu atmayin, kaliptan cikardiginiz peynirleri torba ile beraber 5 dakika kadar kaynatirsaniz,bu riskide önlemis olursunuz.
yapmak isterdim doğrusu..çok severim böyle peynirleri..eline sağlık canm
YanıtlaSilArkadadasim ben bu peyniri yaptıktan sonra sicak suda kayhastalik hastalik riskinde olmuyot
YanıtlaSilellerin dert görmesin canım benim hep böyle üret inşallah
YanıtlaSilEllerine saglik canim keske burda da ciftlik olsaydi peynir yapsaydim
YanıtlaSilBizim peynirleri sağ olsun halen teyzem yapıp gönderiyor ama artık benim de bir yerden yapmaya başlamam lazım, bu kadar güzel anlatan da varken :) Elinize sağlık, iyi günlerde yenilsin.
YanıtlaSilMrb bu peyniri 5 litre süt ile yapsak yoğurt ve maya ölçüsü nasıl olmalı cevaplarsanız sevinirim dolapta süt var bu peyniri yapmak istiyorum
YanıtlaSilSelamlar Özgül Hanim, 5 litre süt icin Türkiyede satilan peynir mayasini kullanacaksaniz 1 yemek kasigi yeterli oluyor,mayayi 2 kasik suyla karistirdiktan sonra süte karistirin, eger baska bir maya kullaniyorsaniz, mayanin üzerinde yazan ölcülere uyun, aksi taktirde maya fazla gelebilir.Yogurt olmasi sart degil,kolay gelsin
YanıtlaSilEllerine Sağlık...Taze Süt bulsamda bende senin bu güzel Tarifini denesemm
YanıtlaSilHarikasın.En kısa sürede bende yapmak istiyorum.Ellerine sağlık...
YanıtlaSilharika becerileri okumak çok zevkli, kutlamak daha da güzel))) birşey sormadan geçemiycem"Peynirin suyunu atmayin"demişsiniz...kullanma alanlarından fikriniz vardır umarım(cevabınız gelirse şimdiden teşekkürler)
YanıtlaSilSelamlar Deniz hanim, yorumunuz icin cok tesekkürler, Peynir suyunu tuz ile kaynatip yapilan peynirler icin salamura suyu yapiyorum, Ekmek yaparken hamuruna su yerine peynir suyu ilave ediyorum.Bazende bir kavanoza doldurup ilerde yapacagim peynir icin mayalamaya yardimci olarak kullaniyorum. Ayrica peynir suyu bir cok hastalikta sifa amacli kullanilir :) Özellikle cilde cok iyi gelir. Dogal probiyotiktir :)
Silneden kendi kullandığınız mayayı göstermiyorsunuzda başka maya gösteriyorsunuz aynı değil ki mayalar hiççte aynı olmuyor o maya amatör maya şirden maya en etkili mayadır bu arada
YanıtlaSilGösteremiyorum çünkü ben bir arkadaştan aldım şirden mayasını minik bir kavanozda üzerinde etiket falan yok o yüzden,herkesin bulabileceği bir mayanın fotoğrafını paylaştım onun için. Üzerindeki ölçüye göre yapınca aynı oluyor onuda denedim. Burda peynir mayasını eczaneler satıyor, Türkiyede nasıl bilmiyorum
Sil