Yine bir hafta sonu yine ekmek yapma denemeleri :)
Bu sefer sanki her şey daha yolunda gitti :) ekmek mayalama sepetlerimde geldi, böyle kolay oldu daha önce makarna süzgeçlerinde mayalanmaya bırakıyordum içine yapışmasın diye bez seriyordum.Bu sepetlerde yapışma sorunu yok hemde ağaç olduğu içinde sağlıklı
Hamurun tarifine gelince Un su tuz ve kendi yaptığım eksi mayadan baska bir şey yok
2,5 kilo tam buğday unu ( vollkorn weizen mehl )
1 kilo kepekli kızıl buğday unu ( dinkel vollkorn mehl )
kullandım. Daha önceden yapıp buzdolabında sakladığım eksi mayayı yaklaşık 2-3 saat önce buzdolabından çıkarıp 1 yemek kaşığı çavdar unu ve 1 küçük cay bardağı ilik su ile karıştırıp tekrar kabarmasını bekledim. Kabardıktan sonra gece 22:30 da hamurumu yoğurup mayalanmaya bıraktım.
Ertesi gün fırınımı 400 dereceye kadar ısıtıp üst tuğlaların beyazlaşmasını bekledim. Fırının iyice ısındığına emin olunca içindeki koru tamamen temizleyip ıslak temizleme beziyle sildim. Firinin kapağı da bu esnada acık olduğundan ısısı biraz daha düştü ama ekmek yapmak için hala aşırı sıcak.... Ekmekleri koymak için 180 - 200 dereceye düşmesi gerekiyor. Bu ısıya düsene kadar ev halkının özel istekleri fırına girdi tabi ki :)
Sepetlerde mayalanan ekmekleri 180 derecedeki fırına üzerine keskin bıçakla kesikler yaptıktan sonra fırına attım. 55-60 dakika sonra fırından aldım. Anlatması uzun sürdü ama yapması bu kadar uzun degil :) Toplam 10 tane ekmek cıktı.
senin bu ekmekler beni benden alıyor ellerine sağlık :) sevgiler
YanıtlaSilwww.hadisofraya.com
çok lezzetli görünüyor ama bu kadar büyük ekmek bitmek bilmiyor..
YanıtlaSilGöründügü kadar büyük degil :) cok tesekkürler
SilEllerinize sağlık.. Sepetler de çok hoş. Güle güle kullanın... Hayırlı olsun... Mis mis ekmekler olsun...:) Sevgiler..
YanıtlaSilCok tesekkürler, sevgiler
SilEkmek fotoğraflarını görünce maşallah dedim. Çok güzel görünüyor ekmekler.;)
YanıtlaSilekmekçi güzelim eline sağlık bu sepetlerin özelliğini merak ettim
YanıtlaSilher zamanki gibi harikalar. fırını 400 derecede ısıtma nedeni neydi. 180 dereceye inmesini bekledin çünkü. senin özel fırının bizde yok tabii. sence ev fırınlarımızda nasıl yapmalıyız. teşekkür ederim.
YanıtlaSilNursevincim tas firin oldugu icin önce o kadar sicakliga gelmesi lazimki hemen sogumasin, icindeki taslarin rengi beyaz olunca isisi iyi oluyor ve 2 gün boyunca sogumuyor.
SilEkmek sepetlerinizin boyutları nedir? ve nereden temin edebiliriz?
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
Ekmek sepetlerim 500 gr.hamur için ,ben eBay den almistim.Amazon adlı siteden de bulabilirsiniz.
Sil