Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

4 Mart 2017 Cumartesi

EKMEK DENEMELERi :)

Yine bir hafta sonu yine ekmek yapma denemeleri :)
Bu sefer sanki her şey daha yolunda gitti :)  ekmek mayalama sepetlerimde geldi, böyle kolay oldu daha önce makarna süzgeçlerinde mayalanmaya bırakıyordum  içine yapışmasın diye bez seriyordum.Bu sepetlerde yapışma sorunu yok hemde ağaç olduğu içinde sağlıklı

Hamurun tarifine gelince  Un su tuz ve kendi yaptığım eksi mayadan baska bir şey yok
2,5 kilo tam buğday unu ( vollkorn weizen mehl )
1 kilo  kepekli kızıl buğday unu ( dinkel vollkorn mehl )
kullandım. Daha önceden yapıp buzdolabında sakladığım eksi mayayı yaklaşık 2-3 saat önce  buzdolabından çıkarıp 1 yemek kaşığı çavdar unu ve 1 küçük cay bardağı ilik su ile  karıştırıp tekrar kabarmasını bekledim. Kabardıktan sonra gece 22:30  da  hamurumu yoğurup mayalanmaya bıraktım. 

Ertesi gün fırınımı 400 dereceye kadar ısıtıp üst tuğlaların beyazlaşmasını bekledim.  Fırının iyice ısındığına emin olunca içindeki koru tamamen temizleyip ıslak temizleme beziyle  sildim. Firinin kapağı da bu esnada acık olduğundan ısısı biraz daha düştü ama ekmek yapmak için hala aşırı sıcak.... Ekmekleri koymak için 180 - 200 dereceye düşmesi gerekiyor. Bu ısıya düsene kadar ev halkının özel istekleri fırına girdi tabi ki :)

 Mayalanan  Hamurdan istenilen büyüklükte  hamuru tezgah üzerinde yaklaşık 3-4 dakika katlayarak tekrar yoğurup unlanmış mayalanma sepetlerine aldım iki misli olana kadar sepetlerde bıraktım .





 Sepetlerde mayalanan ekmekleri 180 derecedeki fırına  üzerine keskin bıçakla kesikler yaptıktan sonra  fırına attım. 55-60 dakika  sonra fırından aldım. Anlatması uzun sürdü ama yapması bu kadar uzun degil :) Toplam 10 tane ekmek cıktı.





11 yorum:

  1. senin bu ekmekler beni benden alıyor ellerine sağlık :) sevgiler
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil
  2. çok lezzetli görünüyor ama bu kadar büyük ekmek bitmek bilmiyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Göründügü kadar büyük degil :) cok tesekkürler

      Sil
  3. Ellerinize sağlık.. Sepetler de çok hoş. Güle güle kullanın... Hayırlı olsun... Mis mis ekmekler olsun...:) Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Ekmek fotoğraflarını görünce maşallah dedim. Çok güzel görünüyor ekmekler.;)

    YanıtlaSil
  5. ekmekçi güzelim eline sağlık bu sepetlerin özelliğini merak ettim

    YanıtlaSil
  6. her zamanki gibi harikalar. fırını 400 derecede ısıtma nedeni neydi. 180 dereceye inmesini bekledin çünkü. senin özel fırının bizde yok tabii. sence ev fırınlarımızda nasıl yapmalıyız. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nursevincim tas firin oldugu icin önce o kadar sicakliga gelmesi lazimki hemen sogumasin, icindeki taslarin rengi beyaz olunca isisi iyi oluyor ve 2 gün boyunca sogumuyor.

      Sil
  7. Ekmek sepetlerinizin boyutları nedir? ve nereden temin edebiliriz?
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmek sepetlerim 500 gr.hamur için ,ben eBay den almistim.Amazon adlı siteden de bulabilirsiniz.

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.