Peynir yapmak bana cok zevkli geliyor özellikle yeni tarifler olunca heyecanla sonucu bekliyorum :) Böyle muhteşem bir peynir beklemiyordum. Mutlaka deneyin. Tarif Kıbrıslı bir hanımdan, cok teşekkürler...
Hellim peyniri Kuzey Kıbrıs'a has bir lezzettir. Hellim peynirinin en önemli özelliklerinden biri de kızartılıp yendiğinde damakta bıraktığı nefis tattır.
Hellim peyniri geleneksel yöntemlerle çiğ inek, koyun veya keçi sütü ile yapılır. Pastörize edilmemiş taze süt 37 dereceye kadar ısıtılır. Biraz soğuduktan sonra 30 derecede mayalanır.Maalesef koyun ve keçi sütünü bulmak çok zor burda ve çok pahalı ,o yüzden her zamanki gibi inek sütünü kullanacağım.Koyun sütünden yapılan hellim 1 sene boyunca bozulmadan duruyor.
Ama inek sütüyle yapılan hellimin ömrü o kadar uzun degil onun için dondurucuda muhafaza etmeyi düşünüyorum.
10 litre süt için peynir mayasının kapağı ile yarim kapak peynir mayası kullandım.
Sütünüzü peyniri mayalayacağınız kaba alin.Peynir mayasını su ile inceltip, süte karıştırın ve tahta kaşıkla karıştırın. Kıbrıs da bu işlemde hiç kasik kullanılmaz direk eller kollar sıvanır ve sütün içine dalınır :)
Pıhtılaşıncaya kadar bekleyin, pıhtının dibe dökmesi için 10 dakika bekleyin,sonra elinizle ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın, kevgirle kalıplara alın, elinizle bastirirak peyniri iyice sıkıştırın.Süzgeçte 2-3 kere alt üst ederek suyunun çıkmasını sağlayın.Üzerine hafif bir agirlik koyun 30 dakika baskıda bırakın. Bu esnada süzülen suları baska bir kapta toplayın. Hellim için bu su cok önemli....30 dakikanın sonunda peynirleri haslamaya baslayabilirsiniz.
Telemeyi(peynirleri)Kalıp halinde haşlayabileceğiniz gibi dilimlere bölüp haslayabilirsiniz, ben dilimlemeyi tercih ettim. Tencerede kalan peynir suyuna kalıplardan toplanan peynir suyunu da ilave edip 1 litre cig süt ve 1 limon sıkıp karıştırın. Lorun oluşmasını bekleyin. Ayni anda fokurdamasını önlemek için lorun oluştuğu yerlere tencerenin kenarından soğuk su dökün.Lor oluşmaya başlayınca kevgirle üzerinden toplayın. Geriye yesil su kalacak.
Loru alınmış olan peynir altı suyunda hellimleri kaynama noktasında (95 derece civarı) 15-20 Dakika haşlayın.Peynirler suyun yüzüne çıkınca hellimler tam haşlanmış demektir. Üste çıkan peynirleri alın üzerine soğuk su döküp biraz soğutun.
Peynir konusunda tecrübeli degilseniz, bu sizin için biraz zor olabilir peyniri eritebilirsiniz.Eğer peynir erimeye baslarsa hemen çıkarıp tel peynire çevirebilirsiniz. Bunun için peynirler tezgaha alınır ve çekip uzatıp katlayarak tel peynir yapabilirsiniz.
ve elle hafif bir baskı yapın, ikiye katlayın. Her tarafını tuzlayın. Katlarken arasına taze nane yerleştirin. Naneli olduğu gibi sade olarakta yapabilirsiniz.
Peynir konusunda tecrübeli degilseniz, bu sizin için biraz zor olabilir peyniri eritebilirsiniz.Eğer peynir erimeye baslarsa hemen çıkarıp tel peynire çevirebilirsiniz. Bunun için peynirler tezgaha alınır ve çekip uzatıp katlayarak tel peynir yapabilirsiniz.
ve elle hafif bir baskı yapın, ikiye katlayın. Her tarafını tuzlayın. Katlarken arasına taze nane yerleştirin. Naneli olduğu gibi sade olarakta yapabilirsiniz.
Tuzlanan hellimleri ikiye katlayın sularının iyice süzülmesi için 30-40 dakika bekletin.
super gorunuyor bende evde birkac defa peynir denemesi yaptim bu tarifi gormemistim en kisa surede denicem insallah tesekkurler tarif icin elinize saglik
YanıtlaSilYakinimda ciftlik olsaydi kesin deniycektim ellerine saglik cnm
YanıtlaSilAbla harika tariflerin var gerçekten hayran kaldım iznin olursa arada yapmak istiyorum
YanıtlaSilBüyük emek işi...Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilevinde her şeyi yapabilmek çok çok maşallah dememi gerektiriyor. Ellerin dert görmesin. sağlıkla
YanıtlaSilPeyniri salamurada bekletmek gerekir mi hemn tukete bilir miyiz
YanıtlaSilSalamuraya koymadan tüketebilirsiniz, sevgiler
SilSalamuraya koymadan tüketebilirsiniz, sevgiler
SilGüzel'de hellim mayasını nerden bulacağız bu konuda yardımcı olurmusunuz.
YanıtlaSil